Mikolášik: EÚ by mala viac spolupracovať s Latinskou Amerikou

NETKY.SK • 6 September 2014, 11:54 • 2 min
Mikolášik: EÚ by mala viac spolupracovať s Latinskou Amerikou

BRATISLAVA – Európska únia (EÚ) by mala podľa europoslanca Miroslava Mikolášika (KDH) intenzívnejšie spolupracovať s krajinami Latinskej Ameriky.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, EÚ si je s Latinskou Amerikou blízka jazykovo, kultúrne a zdieľame aj spoločné hodnoty. Za potrebnú označuje hospodársku diplomaciu únie v Latinskej Amerike vzhľadom na citeľnú prítomnosť iných vplyvných krajín ako napríklad Čína a Rusko v tomto regióne. „Upevňovanie živých hospodárskych vzťahov totiž prinesie prosperitu obom stranám a ich občanom,“ povedal.

 

Mikolášik bol v tomto volebnom období zvolený za podpredsedu stálej delegácie pri parlamentnom zhromaždení EÚ a krajín Latinskej Ameriky (EUROLAT). Mikolášik sa stal podpredsedom 150 člennej delegácie, ktorú tvorí 75 poslancov Európskeho parlamentu (EP) a 75 zástupcov regionálnych parlamentov Latinskej Ameriky vrátane Parlatina (latinskoamerického parlamentu), Parlandina (andského parlamentu), Parlacenu (stredoamerického parlamentu), Parlasuru (parlamentu združenia Mercosur) a národných kongresov Čile a Mexika. “Mnohé krajiny Latinskej Ameriky predstavujú veľké hospodárske príležitosti pre podniky na európskom vnútornom trhu a zároveň sú schopné produkovať dodávky energie. To sa v súčasnej geopolitickej situácii ukazuje ako čoraz naliehavejšia požiadavka na medzinárodnú spoluprácu, keďže EÚ je nútená diverzifikovať svoje energetické zdroje,“ konštatoval Mikolášik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies