Mexický miliardár má nápad, ako sa zbaviť nezamestnanosti: Toto podľa neho musí fungovať!

NETKY.SK • 20 September 2018, 11:00 • 2 min
Mexický miliardár má nápad, ako sa zbaviť nezamestnanosti: Toto podľa neho musí fungovať!

Mexický boháč Carlos Slim si myslí, že má liek na nezamestnanosť. Fungovalo by to v praxi?

slovakia

left justify in out

Nezamestnanosť je fenomén, ktorý trápi nielen Slovensko a Európu, ale aj celý svet. Firmy majú totiž záujem len o mladých a skúsených ľudí, čo býva často veľkým problémom. Mladý a dynamický človek nemá toľko skúseností ako starší zamestnanec, ktorý sa niektorým zmenám prispôsobuje o niečo ťažšie. Ako teda zabezpečiť, aby firmy neprichádzali o ľudí so skúsenosťami, no boli schopné dávať príležitosť aj novým? Mexický podnikateľ Carlos Slim má jeden nápad.

 

Slim tvrdí, že firmy by mali zaviesť trojdenný pracovný týždeň, v rámci ktorého by jednotlivec pracoval 12 hodín denne. Jedna skupina by chod podniku zabezpečovala od pondelka do stredy, druhá od štvrtka do soboty. Týmto by sa zabezpečila nepretržitá šesťdňová prevádzka a nebolo by nutné prepúšťanie starších zamestnancov.

 

img

Carlos Slim

Zdroj: SITA

 

Tento model by nemusel nutne znamenať znižovanie platov, pretože hoci by stúpli náklady na prácu, klesli by straty spojené s prepúšťaním starších skúsených pracovníkov. Ľudia by tak získali viac voľného času, čo by v konečnom dôsledku malo vplyv na posilnenie turizmu, dopytu po službách, kultúre a športe, čo by viedlo k tvorbe ďalších pracovných miest.

 

Myšlienka skrátiť pracovnú dobu nie je vo svete ojedinelá. Experiment so 6-hodinovou dennou prácou už realizovali vo Švédsku, kde zaznamenali mimoriadne pozitívne výsledky. Zamestnancom klesli absencie, boli zdravší a výrazne sa im zvýšila produktivita.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies