Mexické námorníctvo pre početné zmiznutia ľudí suspendovalo viacero vojakov

NETKY.SK • 19 Jún 2018, 07:04 • 2 min
Mexické námorníctvo pre početné zmiznutia ľudí suspendovalo viacero vojakov

MEXIKO - Mexiko dočasne zbavilo funkcie viacero vojakov námornej pechoty v súvislosti s početnými prípadmi nevysvetleného zmiznutia ľudí, ku ktorým došlo na severovýchode tejto krajiny.

slovakia

left justify in out

Príslušníkov námornej pechoty, ktorí slúžili v mexických štátoch Tamaulipas a Nuevo Leon, zároveň presunuli do metropoly Mexiko, aby tam v prípade potreby mohli pomôcť miestnym orgánom, spresnilo námorníctvo vo zverejnenom vyhlásení. Počet takto prevelených vojakov však neuviedlo.

 

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že príslušníkov námornej pechoty "suspendujú alebo dočasne presunú z akejkoľvek úlohy, ktorá by mohla zasahovať do efektívneho vyšetrovania (...) a pátrania po nezvestných."

 

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn už skôr vyzval Mexiko, aby zastavilo vlnu zmiznutí, ku ktorým došlo vo východomexickom meste Nuevo Laredo a v jeho okolí. Podľa jeho slov existujú "silné náznaky" toho, že tieto zločiny spáchali mexické bezpečnostné sily.

 

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) v Mexiku zaznamenal, že medzi februárom a 16. májom zmizlo v meste Nuevo Laredo 21 mužov a dve ženy. Mexická národná komisia pre ľudské práva zase informovala o 31 zmiznutiach v štáte Tamaulipas.

 

V Mexiku je v súčasnosti nezvestných asi 35.000 osôb, z ktorých väčšinu predstavujú mladí muži. Mnohé z týchto zmiznutí sú pripisované organizovaným zločineckým skupinám či priamo bezepčnostným silám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies