Mesto Trenčín má platiť miliónové odškodné za kauzu Jama

NETKY.SK • 11 November 2016, 14:43 • 2 min
Mesto Trenčín má platiť miliónové odškodné za kauzu Jama

TRENČÍN - Mestu Trenčín opäť hrozí riziko vyplatenia niekoľkomiliónového odškodnenia. Požaduje ho spoločnosť Tatra Real za zmarený projekt výstavby podzemných garáží v tzv. Jame pri bývalom Dome armády. Investor pre archeologické nálezy nemohol projekt na pešej zóne v centre vybudovať, viní z toho mesto a žiada náhradu ušlého zisku. Hoci súdy pred štyrmi rokmi rozhodli v prospech mesta, dnes je situácia opačná.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd pôvodné rozsudky zrušil a vec vrátil Okresnému súdu v Trenčíne. Ten teraz rozhodol, že mesto musí firme zaplatiť 65-tisíc eur, priznal jej trovy takmer 300-tisíc eur, ako aj náhradu škôd a ušlého zisku. “O výške nároku na náhradu škody a o náhrade trov konania o náhradu škody bude rozhodnuté v konečnom rozsudku,” uviedol hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus.


Právny zástupca spoločnosti Pavol Malich nevedel vyčísliť presnú sumu za škody a ušlý zisk. Konečná suma aj s trovami a úrokmi by podľa trenčianskeho primátora Richarda Rybníčka mohla dosiahnuť tri milióny eur. “My sme začali túto akciu pred desiatimi rokmi, v roku 2006. Dodnes nie je vo veci právoplatne rozhodnuté, nemáme ani peniaze, ani právoplatné rozhodnutie. Toto považujeme za prvý krok k tomu, aby sa veci napravili,” povedal Malich.


Rybníček považoval kauzu za uzavretú záležitosť. Z nového rozhodnutia okresného súdu je podľa vlastných slov zhrozený. “Do poslednej chvíle som neveril, že by sa v súdnictve mohlo takéto niečo stať. Je to príklad toho, akým spôsobom môžu isté podnikateľské skupiny na mestách a obciach zarábať,” vyhlásil primátor, pričom kauzu svojou podstatou považuje za obdobnú ako v prípade Martinských holí, ktorá priviedla Martin do nútenej správy. “Súd úplne zmenil názor, najskôr bol dvakrát verdikt, že nemá nárok na náhradu škody, pretože mesto mu žiadnu ujmu nespôsobilo. A teraz zrazu je to úplne naopak.”


Primátor kritizoval aj odôvodnenie súdu, že mesto malo pri predaji pozemku archeologický nález predvídať, čo považuje za absurdné. “Predstavte si, že by mesto predalo niekomu rodinný dom a naň o niekoľko rokov padne meteorit. Investor vás z toho viní a súd povie, že sme to mali predvídať,” povedal. Trenčianska samospráva sa voči rozhodnutiu odvolá a nie je ochotná investorovi zaplatiť ani cent.


“Oslovil som ministerku spravodlivosti aj prezidenta SR, ktorí sa dlhodobo angažujú v otázke vymožiteľnosti práva a dôvere v súdnictvo. Vo svojom liste som pripomenul, ako sa dá súdna moc obchádzať, korumpovať a degradovať. Informoval som ich o tom, že Slovensko má ďalšiu kauzu slovenských súdov, aj o tom, že občania Trenčína majú zaplatiť za niečo, čo nespôsobili,” dodal Rybníček.


Spoločnosť Tatra Real mala v pláne pri bývalom Dome armády vybudovať podzemné garáže a na povrchu polyfunkčný objekt. V roku 2008 na mieste začali výkopové práce, pri ktorých našli zvyšky starého opevnenia. Práce sa zastavili a priamo v centre ostala niekoľko rokov oplotená obrovská jama. Tú sa mestu podarilo po zdĺhavých konaniach zasypať koncom roka 2012.

 

Investor požadoval na súde od mesta odškodné vyše dva milióny eur. Okresný aj krajský súd v roku 2012 dali mestu za pravdu a samospráva musela firme len vrátiť zábezpeku za pozemky, ktoré po dostavbe mala od samosprávy odkúpiť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies