Mesto doteraz pridelilo žrebovaním 224 nájomných bytov

NETKY.SK • 7 Júl 2010, 10:11 • 2 min
Mesto doteraz pridelilo žrebovaním 224 nájomných bytov

Mesto doteraz pridelilo žrebovaním 224 nájomných bytov

slovakia

left justify in out

img

Mesto Žilina doteraz pridelilo v piatich žrebovaniach 224 bytov na sídlisku Hájik. Po dnešnom žrebovaní nájomných bytov na pôde mestského úradu to pre TASR uviedol hovorca mesta Žilina Martin Barčík.
      „Prideľovanie mestských nájomných bytov žrebovaním považujeme za najtransparentnejší spôsob. Dnes sme žrebovali 54 bytov, šesť bytov môže mesto podľa všeobecne záväzného nariadenia (VZN) prideľovať na základe rôznych skutočností – sociálnych, zdravotných, kultúrnych alebo športových, alebo organizáciám mesta a ľuďom, ktorí robia pre mesto,“ informoval Barčík.
      O dva bezbariérové byty sa podľa Barčíka uchádzali iba dvaja žiadatelia, ktorí spĺňali požiadavky pre zdravotne ťažko postihnutých, preto ich mesto pridelilo automaticky. „Do žrebovania bolo zaradených 11 jednoizbových, 39 dvojizbových a štyri trojizbové byty. Záujem mierne klesá, z 3541 evidovaných žiadostí na odbore bytovom a sociálnom o pridelenie bytu požiadalo o zaradenie do žrebovania 364 žiadateľov, čo je len 10 percent. Z 364 žiadateľov splnilo podmienky 326. Žrebovalo sa aj päť náhradníkov z každej kategórie. Treba povedať, že ich šanca je pomerne veľká, pretože viackrát sa stalo, že si to vyžrebovaní žiadatelia rozmysleli,“ povedal Barčík.
      Pred žrebovaním upozornili zástupcovia mesta budúcich majiteľov, že odovzdanie bytov sa predĺži kvôli zosuvu pôdy časti parkoviska pri bytovom dome. „Zosuv svahu sa týka hlavne parkoviska, takže bytový dom spolu s parkovacími plochami sa bude kolaudovať trochu neskôr. Ale už teraz sme chceli vyžrebovať ľudí a pripraviť tých, ktorí tam budú bývať, na to, že koncom leta ich oslovíme a postupne sa budú sťahovať. Kolaudácia sa posunie o niekoľko týždňov. Projekčné práce na spevnenie svahu stáli okolo 5000 eur a sanácia svahu stojí 80.000 eur,“ uzatvoril Barčík.
      Žiadatelia o byt musia na sociálny a bytový odbor klientskeho centra Mestského úradu v Žiline doručiť vyplnený „Dotazník k žiadosti o pridelenie nájomného bytu v meste Žilina“ spolu s prílohami, uvedenými v dotazníku. „Mesačný príjem žiadateľa a osôb s ním bývajúcich, ktorých príjmy sa spoločne posudzujú, nesmie prevýšiť trojnásobok životného minima platného k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka. Mesačný príjem posudzovanej rodiny nesmie byť nižší ako výška životného minima, ku ktorej sa pripočíta čiastka 82,98 eura,“ doplnil Barčík.
      Byty prideľuje mesto Žilina žrebovaním od roku 2007. „Pri ostatnom verejnom žrebovaní bytov, ktoré sa uskutočnilo v decembri 2008, vyžrebovali nájomcov 27 jednoizbových bytov, 20 dvojizbových, 11 trojizbových a dvoch bezbariérových. Ku každej kategórii boli vyžrebovaní aj piati náhradníci, pri bezbariérových jeden,“ uzatvoril Barčík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies