Mestečko zvažuje vysídlenie po dvoch rokoch bez dažďa

NETKY.SK • 5 Február 2014, 13:14 • 2 min
Mestečko zvažuje vysídlenie po dvoch rokoch bez dažďa

SYDNEY - Farmárske mestečko v Austrálii by mohli vysťahovať, pokiaľ v ňom skoro nezaprší a nenaplní vodné nádrže, informovala dnes s odvolaním sa na miestne médiá agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Približne 3000 obyvateľov mestečka Cloncurry na severozápade štátu Queensland má zásoby vody len na štyri mesiace. Zakázali v ňom používať vodu na čokoľvek okrem pitia, varenia a umývania. Objem hlavnej hrádze zásobujúcej mesto klesol pod 15 percent po dvoch rokoch bez významnejších zrážok.
     
Mesto preto pripravuje plány na prípadné vysídlenie, aj keď starosta Andrew Daniels pre noviny The Sydney Morning Herald zdôraznil, že by išlo o "absolútne poslednú možnosť". Naďalej vidí priestor pre ďalšie opatrenia, ľudia sa však podľa neho stávajú zúfalými.
     
Austrálsky minister poľnohospodárstva Barnaby Joyce vyzval na väčšiu pomoc pre farmárov na 69 percentách územia Queenslandu, ktoré sužuje sucho. "Keď sucho trvá určitý čas, nemôžete sa naň pripraviť, stane sa z toho kríza," povedal pre televíziu ABC.
     
Joyce cez víkend navštívil vyschnuté oblasti Queenslandu, kde hovoril s farmármi, ktorí museli zastreliť zvieratá vo svojich statkoch, pretože ich nemali čím kŕmiť.
     
Posledné sucho na východe Austrálie prelomili v roku 2008 intenzívne dažde, ktoré preplnili vodné nádrže a viedli k rozsiahlym záplavám. Utopili sa pri nich desaťtisíce kusov dobytka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies