USA sa stali lídrom medzi kupcami ruskej zmrzliny

NETKY.SK • 13 Máj 2021, 12:53 • 2 min
USA sa stali lídrom medzi kupcami ruskej zmrzliny

MOSKVA –Začiatkom tohto roka sa podľa materiálov Federálneho centra pre rozvoj vývozu poľnohospodárskych výrobkov (Agroexport) spadajúceho pod ministerstvo poľnohospodárstva stali USA lídrom medzi kupujúcimi ruskej zmrzliny.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov Federálnej colnej služby (zohľadňujú sa dodávky do krajín EAEU v januári až februári), Rusko v prvom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšilo dodávky zmrzliny na export o 13%, na 5,6 tisíc ton, a to predovšetkým z dôvodu zvýšenia dodávok do krajín, ktoré nie sú členmi SNŠ.

 

img

 

„Vývoz tohto produktu (zmrzliny) do USA sa v posledných rokoch aktívne vyvíja a začiatkom roku 2021 sa táto krajina stala lídrom medzi kupcami ruskej zmrzliny,“ uvádza sa v materiáloch.

 

Hlavnou hnacou silou boli dodávky zmrzliny do USA: narástli 3,7-krát na 1,9 tisíc ton v hodnote 4,7 milióna dolárov. Na druhom mieste medzi dovozcami je Čína, ktorá zvýšila dovoz o 43% na 576 ton vo fyzickom vyjadrení a o 66% na 2,6 milióna dolárov v hodnote.

 

Na treťom meste je Kazachstan: objem vývozu tam januári až februári klesol o 57% na 986 ton. Vzhľad štatistík od EAEU za marec môže situáciu zmeniť, uvádza sa v správe. Tradiční kupujúci ruskej zmrzliny v posledných rokoch, Mongolsko a Ukrajina, sa umiestnili na štvrtom a piatom mieste. Zásielky do Mongolska sa zvýšili o 54% na 559 ton, na Ukrajinu – o 24%, na 260 ton.

 

Objem výroby zmrzliny v Rusku v roku 2020 vzrástol o 8%, čo je 451 tisíc ton zmrzliny. Jej vývoz sa za posledných päť rokov zdvojnásobil, a na konci roku 2020 dosiahol 26 tisíc ton. Počet dovážajúcich krajín sa zvýšil z 24 na 35. Začali sa najmä dodávky do Kanady, Švédska, Dánska, Švajčiarska, na Pobrežie Slonoviny, Senegalu, Konga, Spojených arabských emirátov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies