Medzinárodný deň jazzu oslávi aj prezident Andrej Kiska

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 15:07 • 2 min
Medzinárodný deň jazzu oslávi aj prezident Andrej Kiska

BRATISLAVA - Medzinárodný deň jazzu - 30. apríl sa bude oslavovať aj na Slovensku. A to odovzdaním cien Esprit za najlepší jazzový album roka 2014 a trojkoncertom jej nominantov.

slovakia

left justify in out

"Záštitu nad podujatím prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a osobne sa na ňom zúčastní," informovala TASR za organizátora Esprit 2014 Veronika Boríková.
     

Slávnostná ceremónia je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day pod záštitou UNESCO. Spolu s ďalšími krajinami sveta tak vo štvrtok 30. apríla vzdá hold jazzu aj Slovensko. Počas večera v Koncertnom štúdiu 2 Slovenského rozhlasu predstavia svoje albumy naživo traja z nominovaných, ktorí reprezentujú jazzový žáner v jeho rôznych podobách. Bratislava Hot Serenaders ako zástupcovia jazzovej hudby 20. a 30. rokov, Juraj Griglák & Company, ktorý je predstaviteľom fusion a Erik Rothenstein band predstaví svoje spojenie jazzu a latina.
     

Vyhlasovateľom ceny Esprit 2014 je hudobný portál Jazz.sk. Medzi nominácie boli zaradené albumy slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do kategórie jazzu a boli vydané v roku 2014. Nominovaných bolo 12 nahrávok, z ktorých odborná porota vybrala víťaza Hlavnej ceny. Ten získa sošku ocenenia v podobe kontrabasu od sklárskej výtvarníčky Gordany Turuk. Jej prvý exemplár vlastní legendárny jazzový klavirista a skladateľ Herbie Hancock. Cenu verejnosti získa album s najvyšším počtom hlasov z internetového hlasovania, ktoré bolo na portáli jazz.sk. Cenu verejnosti každoročne predstavuje originálna karikatúra víťaza od ilustrátora Michala Kečkeša, ktorý sa venuje digitálnej maľbe.

     

"Myšlienkou udelenia ocenenia z nášho pohľadu nie je hodnotenie, kategorizovanie alebo vyvolávanie súťaživosti. Cieľom je podpora jazzového diania a motivácia k ďalšej produkcii hodnotných albumov, ktoré obsahujú neviditeľný jazzový esprit," uviedol k oceneniu Esprit jeho realizátor, hudobník Boris Čellár.
     

Vyhlásenie cien sa uskutoční o 19.00 hodine. Koncerty kapiel si budú môcť naživo vypočuť aj poslucháči Rádia Devín.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies