Medzi 10 najdrahšími mestami pre výstavbu je až šesť z krajín z EÚ

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 13:52 • 2 min
Medzi 10 najdrahšími mestami pre výstavbu je až šesť z krajín z EÚ

BRUSEL - Brusel je 12. najdrahším mestom na svete z hľadiska výstavby. Uvádza sa to v najnovšej správe International Construction Costs 2017, ktorú dnes zverejnila poradenská spoločnosť Arcadis. V rebríčku desiatich najdrahších miest pre stavebné práce sa ocitlo šesť miest z krajín EÚ. Slovensko sa v 44-miestnom rebríčku konštrukčne najdrahších miest neocitlo.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Belga upozornila, že podľa tejto správy je belgická metropola "komplexné mesto", ktoré je zaťažené mnohými administratívnymi predpismi a zvyšujúcimi sa rizikami, čo vytvára atmosféru neistoty a má vplyv na náklady na výstavbu. Ceny konštrukcií v Bruseli zvyšuje zložitý súbor právnych nariadení, čo predražuje získavanie stavebných povolení a vypracovanie štúdií o energetickej náročnosti budov.

 

Brusel sa snaží od roku 2018 zaviesť výstavbu energeticky neutrálnych stavieb, čo je v súlade s politikou EÚ o vyššej energetickej efektívnosti budov a dobrou správou pre ochranu životného prostredia, ale predstavuje dodatočné náklady pre výstavbu.

 

Na prvom mieste v rebríčku najdrahších miest pre výstavbu sa ocitol New York, nasledovaný Hongkongom a Ženevou. Na štvrtom mieste je Londýn, ktorý si voči vlaňajšku pohoršil o dve pozície z dôvodu znehodnotenia libry po referende o brexite.

 

Medzi desiatimi najdrahšími mestami sveta pre výstavbu sa ocitli aj európske mestá Kodaň, Štokholm, Frankfurt, Paríž a Viedeň. Z krajín východnej a strednej Európy medzi najdrahšie mestá pre stavbárov patria Riga (24), Záhreb (26), Varšava (29), Sofia (33), Praha (36) a Bukurešť (37).

 

Rebríček zohľadňuje náklady na výstavbu v 44 veľkých mestách sveta z hľadiska nehnuteľností a infraštruktúry, pričom klasifikácia cien je založená na analýze dát nákladov na realizáciu 13 rôznych typov budov. Náklady zahŕňajú aj počiatočné štúdiá, použité materiály, ale aj dizajnérske služby a inžinierske práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies