Medailu cti dostal kapitán, ktorý zachránil životy svojich spolubojovníkov

NETKY.SK • 13 November 2015, 07:56 • 2 min
Medailu cti dostal kapitán, ktorý zachránil životy svojich spolubojovníkov

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama udelil dnes najvyššie vojenské vyznamenanie Medailu cti 32-ročnému kapitánovi Florentovi Grobergovi, ktorý tým, že v roku 2012 zneškodnil v Afganistane samovražedného atentátnika, zachránil životy viacerým svojim spolubojovníkom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kapitán Groberg bol nasadený v afganskej provincii Kunar v novembri 2009 a potom opäť vo februári 2012. V auguste 2012 pomáhal so zabezpečením ochrany počas stretnutia s guvernérom provincie, keď jeho jednotka narazila na samovražedného útočníka.

 

Groberg s pomocou ďalšieho vojaka strhol útočníka na zem, kde však došlo k výbuchu nálože, ktorú mal militant pripevnenú na tele. Incident si vyžiadal životy štyroch vojakov a sám Groberg sa zo zranení, ktoré pri výbuchu liečil tri roky. Celkovo podstúpil 33 operácií.

 

Florent Groberg je desiatym žijúcim príslušníkom amerických ozbrojených síl, ktorí dostali najvyššie vojenské vyznamenanie za hrdinstvo preukázané na bojiskách v Iraku a Afganistane.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies