Mayová telefonovala s premiérom Gibraltáru, ubezpečujúc ho o britskej podpore

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 19:31 • 2 min
Mayová telefonovala s premiérom Gibraltáru, ubezpečujúc ho o britskej podpore

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová dnes v telefonickom rozhovore s premiérom Gibraltáru Fabianom Picardom znova potvrdila, že Británia aj po začatí procesu svojho odchodu z Európskej únie neochvejne podporuje svoje zámorské územie Gibraltár.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mayová povedala Picardovi, že Gibraltárčania "sa nikdy nedostanú pod zvrchovanosť iného štátu proti svojim slobodne a demokraticky vyjadreným želaniam," informoval jej úrad vlády.

 

Británia a Španielsko vedú už niekoľko stáročí spor o Gibraltár, ktorý pokrýva územie o rozlohe 6,7 kilometra štvorcových a hraničí s južným Španielskom.

 

Otázky o postavení tohto územia sa znova vynorili po rozhodnutí Británie vystúpiť z EÚ.

 

Británia v stredu odovzdala predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi list, ktorým oficiálne spustila dvojročný proces svojho brexitu.

 

Z návrhu pokynov EÚ pre rokovanie o brexite, zverejnených v piatok, vyplýva, že Španielsko má mať právo vetovať či sa akákoľvek dohoda medzi Britániou a zvyšnými členskými krajinami vzťahuje aj na Gibraltár. To vyvolalo ostré reakcie Londýna.

 

Očakáva sa, že lídri zvyšných členských krajín dotiahnu pokyny pre rokovanie o brexite na osobitnom summite v Bruseli, naplánovanom na 29. apríla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies