Matovič uspel s tabuľami s podielom slovenských výrobkov na obchodoch

NETKY.SK • 5 Február 2013, 12:45 • 2 min
Matovič uspel s tabuľami s podielom slovenských výrobkov na obchodoch

Matovič uspel s tabuľami s podielom slovenských výrobkov na obchodoch - Politika Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič uspel s nápadom osadiť k vstupným dverám obchodov tabule s percentuálnym

slovakia

left justify in out

img

Opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR za Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič uspel s nápadom osadiť k vstupným dverám obchodov tabule s percentuálnym označením podielu domácich výrobkov, ktoré ľuďom predajňa ponúka na pultoch. 

Matovič túto myšlienku presadil cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o potravinách, ktorú dnes poslanci NR SR definitívne schválili.

Pri každom vchode do predajne veľkého reťazca aj na internetovej stránke týchto obchodov budú tabule s označením percentuálneho podielu výrobkov z prvých piatich krajín, ktorých tovary sú najviac zastúpené v predajniach. Táto povinnosť bude platiť pre predajne veľkých reťazcov s ročným obratom vyšším ako 10 miliónov eur. Zároveň je takýto prevádzkovateľ predajní povinný dvakrát do roka informovať o tomto podiele aj ministerstvo.

Myšlienka z dielne opozičného zákonodarcu sa už v minulotýždňovej rozprave pozdávala aj poslancovi vládneho Smeru-SD Marianovi Záhumenskému. Do dnešného hlasovania o tomto bode si chcel overiť, či takýto návrh nie je v rozpore s európskymi pravidlami. "Ak nie, myslím si, že by sme to mohli podporiť," avizoval vtedy Záhumenský. Nakoniec zaň dnes hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD.

Podľa exministra pôdohospodárstva a poslanca opozičnej strany Most-Híd Zsolta Simona nie je tento nápad sám o sebe zlý, no v súčasnosti je nevykonateľný. A to preto, lebo na Slovensku nie je jasne zadefinované, čo vlastne je slovenský výrobok, domáci výrobok či výrobok vyrobený na Slovensku.

Či je slovenským výrobkom napríklad pomarančový džús vyrobený na Slovensku, či káva, ktorá sa tiež spracuje na Slovensku. Okrem toho, podľa súčasných zákonov môže podľa Simona predajca na Slovensku považovať za slovenský výrobok aj taký tovar, ktorý kúpi od slovenského distribútora. No ten ho predtým privezie zo zahraničia.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies