Matovič: OĽaNO nie je chaos, môžeme mať len tri názory

NETKY.SK • 4 Január 2014, 10:21 • 2 min
Matovič: OĽaNO nie je chaos, môžeme mať len tri názory

BRATISLAVA - Ambíciu byť predsedom klasickej politickej strany nemá. Jeho pokračujúcim úsilím je umožniť, aby do parlamentu mohli kandidovať aj nezávislí. Kým sa mu to nepodarí, chce s projektom OĽaNO pokračovať.

slovakia

left justify in out

Svoj poslanecký klub neskromne považuje za najlepší v NR SR a skutočnosť, že jeden z jeho členov sa stal vládnym splnomocnencom, ho vraj v kritike vlády nijako nebrzdí. Šéf OĽaNO Igor Matovič pripúšťa, že voliči OĽaNO mohli dať v novembri hlas Marianovi Kotlebovi.

      -Nemáte rád oslovenie predseda. Prečo?-

      Vadí mi to možno preto, lebo mám predstavu, že predseda strany je ten, kto kradne svedomie vlastným poslancom, prikazuje im ako hlasovať, robí z nich bábky. Takým predsedom nechcem byť.

      -Môžete byť slušný predseda.-

      Veď ono to asi časom prebolí, ale potom už možno nebudem predsedom. Ľudia si zvykli, že politiku robia strany a ich predsedovia a o to menej znakov takýchto štandardných strán, ktoré tu 24 rokov bačujú, by sme chceli mať.

      -Znamená to teda, že sa stále nehodláte preformovať na klasickú stranu?-

      Našim cieľom bolo vytvoriť priestor pre nezávislých kandidátov, vytvoriť ostrovček slobody, kde bude mať poslanec svoj vlastný názor. Toto sa nám podarilo a nie je najmenší dôvod, aby sme sa menili na klasickú stranu.


      -Teda do ďalších volieb idete znovu rovnakým spôsobom.-

      Viac-menej rovnakým. Kým sa nám nepodarí zmeniť systém, aby mohli kandidovať aj nezávislí, tak budeme kandidovať takto.


      -Necítite sa ako predseda, ale vraj sa správate ako majiteľ a vydierač. Vraj spolu s Jozefom Viskupičom nútite ostatných poslancov, aby dofinancovali asistentov hnutia. Je to pravda?-

      Je to hrubá lož. Všetci naši poslanci sa vyjadrili. Akékoľvek nútenie niekoho k niečomu by malo hrôzostrašné následky na takéto voľné zoskupenie ľudí. Mária Ritomská systematicky nechodila do parlamentu, na zasadnutia, na hlasovania, my sme ju na klube opakovane vyzývali, ale nezaberalo to. Keď sa zľakla, že to oznámim na verejnosti, zdupkala a nakydala na nás síru.


      -V jednom z rozhovorov ešte v roku 2011, teda pred založením OĽaNO, ste povedali, že si vôbec neželáte, „aby sme v novej strane mali ľudí, čo sa budú báť nejakej straníckej disciplíny a rozkazovania predsedu a že všetko budú môcť robiť tak, ako sami chcú“. Držíte sa toho?

      Treba sa opýtať ľudí na klube. Pri žiadnom hlasovaní u nás ani nezaznie, že mal by si hlasovať takto. Preberieme si body na schôdzi, argumenty, človek, ktorý to má na starosti, povie odporúčanie a každý hlasuje, ako uzná za vhodné. Ale nie sme chaos, ktorý má 14 rozličných názorov. Tlačidlá sú tri, teda 14 ľudí môže mať len tri názory – za, proti, zdržal sa.


      -Mária Ritomská tiež povedala, že sa Jozefom Viskupičom často hádate. O čom?-

      Myslím si, že sa nehádame. Predtým nejaké výmeny názorov boli, ale výmeny názorov. U nás to nefunguje tak, že poslanci držia hubu a krok, lebo vedia, že ak by prezentovali názor, ich budúcnosť bude otázna. U nás si každý povie, čo si myslí, teda nastáva výmena názorov. Ale len pri výmene názorov sa posúvate dopredu, lebo hľadáte skutočnú pravdu. Nie sú to ale hádky.


      -To, že ste zoskupením nezávislých osobností, sa odráža aj v tom, že vaši poslanci sa veľmi neobjavujú v televíznych politických diskusiách. Neprekáža vám to?-

      Samozrejme, že to vnímam ako mínus. Jozef Viskupič ako predseda poslaneckého klubu nebol nikdy v živote v televíznej diskusii. Taká SDKÚ-DS, ktorá mala vo voľbách o tretinu slabší výsledok, má desaťkrát väčší priestor v diskusiách ako my. Je asi pochopiteľné, že Ficovi vyhovujú štandardní politickí oponenti, lebo tí ho argumentmi nepohryzú.


      -OĽaNO má najviac poslancov spomedzi opozičných strán. Cítite sa ako líder opozície?-

      Nikdy sme sa do tej pozície nepasovali. Cítime sa skôr v strede medzi vládou a opozíciou. Snažíme sa pozerať na veci objektívnejšie. Bez problémov zahlasujeme za dobrý návrh Smeru, aj keď ich je ako šafranu, čo druhé strany berú, že to nie je opozičné. Oni to spackali, oni pustili Fica k moci, mali by sa zomknúť dokopy. Z tohto pohľadu som myslel, že Ľudová platforma bude projekt ktorý ich zomkne, dnes vidíme, že je to čistá katastrofa a mňa to mrzí. Mojim cieľom nie je, aby KDH aj SDKÚ-DS mali 4,9 percenta a Fico 70 percent. Je potrebné aby sa skonsolidovali.


      -Ako sa pozeráte na zoznam prezidentských kandidátov? Vedeli by ste si vybrať?-

      S tým, že by som si vybral človeka, ktorého by som šiel voliť s radosťou, tak to nie. Menšie zlo by som si dokázal vybrať. Ale s radosťou, že idem voliť človeka, ktorý pre mňa bude pán prezident, tak nie.


      -Koho podporíte?-

      Vzhľadom na to, že sme neštandardní, nechceme ísť cestou podpory jediného. Samozrejme je ideál, ak by sme našli človeka, ktorý nás čo najviac spojí, a tak to asi aj dopadne, že väčšina klubu podporí jedného a pár jednotlivcov niektorých individuálnych kandidátov. Termín na odovzdávanie kandidátok uplynie v januári, dovtedy by bolo nefér sa uviazať komukoľvek.


      -Vy ste pôvodne presviedčali Štefana Krčméryho, on to odmietol. Mrzí vás to?-

      Mali sme dva základné parametre na prezidenta – životná skúsenosť a aby to bolo človek, ktorý počas života viac dával ako bral. Takého sme našli v profesorovi Vladimírovi Krčmérym. Ale bohužiaľ, takéto čisté duše sa politiky stránia. Mrzí ma to.


      -Až tak sa nestráni, je v petičnom výbore Pavla Hrušovského. Je Hrušovský dobrý kandidát pravice?-

      Ja si osobne myslím, že profesora Krčméryho na to nahovorili, lebo sa ho báli. Ak by išiel kandidovať, tak by zvalcoval všetkých konzervatívnych kandidátov, lebo tí zvyčajne vodu kážu a víno pijú. A niektorí aj doslovne.


      -Je Pavol Hrušovský dobrý kandidát?-

      Niektorí aj doslovne.


      -Je Pavol Hrušovský dobrý kandidát?-

      Je to kandidát pravice. Nevidím medzi kandidátmi žiadneho, ktorého by som šiel z nadšením voliť.


      -Kto sa dostane do druhého kola?-

      Neviem. Mám nádej, že sa ešte prihlási jeden zaujímavý človek, ktorého budem môcť podporiť, a ten sa dúfam dostane do druhého kola.


      -Žiadal niektorý z kandidátov vašu podporu?-

      Pred rokom bol za nami Radoslav Procházka, žiadal podporu, nedostal ju.


      -Prečo?-

      Neviem, asi sme sa na ňom nevedeli zhodnúť všetci na klube. Tiež nám bolo podozrivé, že začal tvrdiť, že o podporu nežiadal, kým my sme vedeli, že žiadal. Bol u nás, v strane Nova, v SaS, všade chodil, podporu pýtal a potom to popieral. Bol to pre mňa výkričník, že tu hrá nejakú hru.


      -Peter Pollák je vo funkcii vládneho splnomocnenca viac ako rok. Ste s jeho pôsobením spokojní?-

      Keď to zoberiem tak, že jeho reálna právomoc je poradca vlády, tak si myslím, že tú robotu si robí dobre. Ministri majú k dispozícii kompletnú rómsku reformu, verejnosti sme zatiaľ predstavili dve časti. Poslednou kľúčovou vecou bol zákon o dávkach hmotnej núdzi. Bol to Petrov návrh s tým, že ak chceme, aby majorita bola ochotná financovať rozvojové projekty, tak si treba pýtať od ľudí v hmotnej núdzi, aby si dávku odpracovali. Bol to dosť odvážny návrh a dupľom, ak s ním prišiel Róm. V prístupe k sociálnym dávkam je to až revolúcia.


      -Kritici Petra Polláka hovoria, že to celé ide nejako pomaly.-

      On nemá šancu nejako urýchliť prijatie rómskej reformy. On nie je minister ani poslanec vládnej strany, ktorá má väčšinu v parlamente. Rýchlosť záleží na strane Smer.


      -Ak sa jeho pôsobenie stretne s neúspechom, kto na to viac doplatí? OĽaNO alebo vláda?-

      Túto otázku sme si položili ako prvú. Či si uvedomujú, že s týmto problémom doteraz nikto nepohol a potom budú chcieť zvaliť vinu na niekoho iného. Áno, môžu o tom presvedčiť niekoľko jednoduchších ľudí, ale každý, kto pozná rozdiel medzi opozíciou a vládnou mocou, tak vie, že splnomocnenec nemôže hlasovať za zákon. Išli sme do toho aj s týmto rizikom...


      -...že úspechy si Smer privlastní, kým neúspechy hodí na vás...-

      Vzhľadom na to, že Peter je prvý Róm v parlamente a berie túto tému osobne, chcel som mu maximálne pomôcť, aby mal šancu čo najviac zlepšiť vzťah medzi majoritou a rómskou komunitou.


      -Ako vám Smer vysvetlil, že post neobsadil človekom z vlastných radov?-

      Nikdy sme sa na to nepýtali. Všetky doterajšie vlády riešili túto problematiku sociálnou korupciou. Nešli po koreni, iba dávali sociálne dávky, aby bol sociálny zmier. Keď sme videli naskytnutú možnosť, bolo by od nás nezodpovedné nechopiť sa jej. Môže to dopadnúť tak, že sa Smer zasekne a nepustí už ďalej nič. Potom by bolo prirodzené, aby Peter odišiel a nerobil im tam šaša.


      -Vy sám často kritizujete politické nominácie, pričom uprednostňujete konkurzy. Na vládneho splnomocnenca ste ale žiaden nezorganizovali...-

      My sme túto pozíciu neobsadzovali. Pýtali sme sa, že ak to Peter nezoberie, či môže odporučiť iného človeka. Zo Smeru prišla odpoveď, že ponuka je viazaná na Petra a ak nie, vyberú si vlastného človeka.


      -Keď sa Peter Pollák ujal funkcie vládneho splnomocnenca, niektoré opozičné strany vás označili za koaličného partnera Smeru. Nebráni vám táto skutočnosť v otvorenej kritike vlády?-

      Myslím si, že nie. Keď bolo odvolávanie premiéra, išli sme jediní do ostrého aj fyzického konfliktu. Keď sa dohodnem aj čertom-diablom na dobrej veci, prečo by som ho v jeho hriechoch nemal kritizovať?


      -Minimálne frekvencia vašich vystúpení v parlamente sa za posledný rok znížila, nechodíte tak často ani pred kamery...-

      Asi to súvisí s tým, že som chcel dať priestor svojmu klubu. Nechcel som ich prekrývať, že sa stále budem prvý stavať na barikády a zatienim ostatných. Chcel som, aby každý ukázal, čo v ňom je a aby nemali šancu vyhovárať sa, že som ich prekryl. Každý šancu má a teraz v polovici volebného obdobia bude možnosť zhodnotiť, ako ju využil. Vtedy, keď sme tu boli štyria, tak sme potrebovali mať lídra. Teraz chcem, aby to bolo na silných individualitách.


      -Ako sa vám spolupracuje s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom?-

      Občas sa stretneme, aby sme si povedali, kam sme sa pohli a na čom Peter Pollák robí. Spolupracujeme jedine v tejto veci.


      -Kedysi ste mu vynadali. Stojíte si za tým stále?-

      V tom zmysle slova, v akom som to povedal, teda ako sa to používa v Trnave, kde to znamená označenie chlapíka, ktorému to páli rýchlejšie ako ostatným a hrá dve-tri šachové partie pred vami, tak v tom zmysel slova áno.


      -Čo hovoríte na raziu policajtov v rómskej osade v Moldave nad Bodvou?-

      Nemám o tom viac informácií, spolieham sa na Petra. Viem že boli dva názory. Policajti tvrdili, že všetko bolo v poriadku, Rómovia, ľudskoprávni aktivisti a ombudsmanka, že nie. Tešil som sa na riešenie, ktoré navrhol Peter, aby sa pri zásahoch používali kamery. Naposledy, keď som sa Kaliňáka pýtal, kedy budú, nemal som pocit, že by sa to chystalo.


      -Peter Pollák k zásahu povedal, že závery vyšetrovania berie na vedomie a že on nie je v pozícii, aby objektívne posúdil zásah. Na výbore nepodporil ani návrh vyjadriť nad zásahom znepokojenie. Neprišlo vám to ako servilné stanovisko?-

      Asi by to mali zhodnotiť prokuratúra a súd. Bolo by prvoplánové a jednoduché pridať sa na jednu či druhú stranu. Ak dve strany tvrdia niečo, čo je v príkrom rozpore, asi by som sa nestaval do pozície sudcu, ak som pri tom nebol. Asi v tomto duchu to Peter myslel. Ja si takýto postoj vážim.


      -Ombudsmanka Jana Dubovcová predložila NR SR mimoriadnu správu, v ktorej upozorňovala aj na umiestňovanie detí do špeciálnych škôl aj pre rómsky pôvod. Smer však správu do pléna pustiť nechce. Neprekáža vám to?-

      Prekáža mi, že je to politikárčenie. Smer nechá robiť ombudsmanku robotu, za ktorú je zodpovedná, ale hľadá trápne zámienky, že jej vráti správu na prepracovanie, čo vôbec v kompetencii NR SR nie je. Takéto trápne politikárčenie mi prekáža.


      -V marci ste sa nechali počuť, že za Gorilu žiaden politik do basy nepôjde...-

      A nepôjde.


      -Nemáte pocit, že to chce Robert Kaliňák vyšetriť?-

      Neviem, či je to na jeho osobnom úmysle. V takto nastavenom štáte, kde si politici nominujú ľudí, ktorí ich majú vyšetrovať, obžalovať a súdiť, podľa mňa žiaden politik významne na svoju korupciu nedoplatí.


      -Nezúčastnili ste sa krajských volieb. Na parlamentnú stranu je to dosť nezvyčajný spôsob. Prečo?-

      Lebo nie sme štandardná politická strana. Našim cieľom bolo umožniť kandidatúru nezávislým. V krajských voľbách ale nezávislí kandidovať mohli a nechceli sme byť schizofrenici, že budú kandidovať „nezávislí“ a „obyčajní nezávislí“. To by malo akú logiku?


      -Ešte vo februári Jozef Viskupič povedal, že cez krajské voľby chcete do politiky dostať čo najviac nových ľudí. Avizoval podporu kandidátov, ktorí neboli v komunistickej strane ani nefigurujú vo zväzkoch ŠtB. Nenašli ste ani jedného?-

      Veď my sme ich podporovali cez projekt volimludi.sk, kde sme umožnili všetkým nezávislým zverejniť svoj profil a my sme robili reklamu na tú stránku.


      -Koľko z nich uspelo?-

      Nepočítali sme to.


      -Ste spokojný s tým, ako krajské voľby dopadli?-

      Myslím si, že to bola celkom slušná nakladačka pre Smer, lebo si určite mysleli, že v regiónoch uspejú výraznejšie.


      -Kto podľa vás spôsobil situáciu v Banskej Bystrici? Smer, ako tvrdí opozícia, alebo pravica a médiá, ako tvrdí Smer?-

      Myslím, že to bola veľká súhra viacerých okolností. Ak Fico vyhlásil, že Kotlebu porazí aj vrece zemiakov, tak ľudia sa zomkli a povedali si, že mu to ukážu. Je tu aj neschopnosť opozície dohodnúť sa na spoločnom a prijateľnom kandidátovi. Je v tom možno aj naša neúčasť vo voľbách, toto môžem priznať. Náš volič je dosť protestný a je možné, že dosť z nich volilo Kotlebu. Nie však pre jeho protirómske výpady, ale preto, že chceli voliť proti systému. Ale neviem, prieskum sme si nerobili.


      -Nechceli ste dať pred druhým kolom odporúčanie?-

      Nepovažujeme našich voličov za hlúpych, ktorým treba hovoriť, koho voliť.


      -Pôjdete do eurovolieb?-

      Tam nezávislí kandidovať nemôžu, takže by sa patrilo vytvoriť priestor, aby kandidovať mohli. Takže pôjdeme.


      -Kto povedie vašu kandidátku?-

      Uvidíme. Lídra by sme mali postaviť asi známejšieho.


      -Predkladali ste návrh, aby europoslanci nemohli zo zákona zastávať iné verejné funkcie. Budete sa toho držať?-

      Určite.


      -A čo komunálne voľby, sú pre vás zaujímavé?-


      Tu zase môžu kandidovať nezávislí, takže sa budeme snažiť podporovať nezávislých kandidátov.


      -Ako ste spokojní s prácou svojho klubu?-

      Myslím si, že máme klub veľmi dobrý, rovnako aj asistentský tím, ktorý nám závidia aj ostatné politické strany. Máme asi šesť či sedem právnikov, výsledkom sú perfektne vypracované návrhy zákonov. Neskromne si myslím, že sme kvalitou klubu nadpriemerní alebo najlepší.


      -Dvaja členovia vás opustili, je to konečný počet?-

      Týchto dvoch som očakával, ak by odišlo viac ľudí, už by som sa nad tým zamýšľal. Naši poslanci dostávajú od iných klubov ponuky každý týždeň...


      -Každý týždeň?-

      Stále niekto dostane ponuku.


      -Kto vás lanári?-

      Mňa nikto, ale na čo by som to hovoril. Našich ľudí si rozoberajú. Konzervatívnych konzervatívni, liberálnych liberáli.


      -Alojz Hlina akoby prevzal váš niekdajší spôsob správania. Teraz je to on, kto často vystupuje a kritizuje všetko naokolo. Spoznávate sa v ňom?-

      Nespoznávam, je mi skôr smiešny. Snaží sa, chce to, ale ľudia ho prekukli, že je to len póza.


      -Aké dnes máte vzťahy?-

      Žiadne, naposledy sme sa rozprávali v októbri 2012.


      -Aj Hlina plánuje založiť vlastnú stranu. Neobávate sa konkurencie?-

      Držím mu palce, neobávam sa.


      -Čítate bulvár?-

      Veľmi málo.


      -Prekáža vám nahota v dennej tlači?-

      Vulgárna nahota áno.


      -Čo je vulgárna nahota?-

      Fotografie Slávika, ako sa mu niekto hrabe v zadku s jemným rozostrením. Je to dehonestovanie erotiky a sexuality.


      -Čiže má zmysel iniciatíva vášho poslanca Branislava Škripeka bojovať proti nahote v dennej tlači?-

      Braňo je v tomto uveriteľný, ja ho podporujem.


      -Má takýto boj zmysel, keď internet je erotiky plný?-

      Bolo by dobré, aby sme si určili nejakú hranicu. Rodičia by mohli isté stránky pre svoje deti zablokovať.


      -Pije sa v parlamente po pamätnej bitke menej?-

      Minimálne si dávajú veľký pozor a fľašky odnášajú sami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies