Matoška, Svitko a Jakeš chcú opäť štartovať na Rely Dakar

NETKY.SK • 19 Január 2011, 08:18 • 2 min
Matoška, Svitko a Jakeš chcú opäť štartovať na Rely Dakar

Matoška, Svitko a Jakeš chcú opäť štartovať na Rely Dakar

slovakia

left justify in out

img

V utorok sa z viedenského letiska Schwechat presunuli do Bratislavy dvaja slovenskí motocyklisti Radek Matoška a Štefan Svitko, ktorí štartovali na 33. ročníku Rely Dakar v službách Hant Logomotion Slovakia Teamu.  Pri svojom premiérovom štarte došiel do cieľa skúsený motocyklový reprezentant enduro Radek Matoška. Hneď v prvej etape stratil pre technické problémy na motocykli KTM 690 tri hodiny, napokon skončil spomedzi 170 štartujúcich, keď do cieľa prišlo 94 motocyklov, na 34. mieste s najlepším umiestením na 19. priečke v 13. etape.
"Som rád, že som prežil a zdravý prišiel do cieľa i domov," povedal o svojich prvých dojmoch Matoška a k samotnému priebehu rely dodal: "S navigáciou som sa ešte neskamarátil. Nedá sa ju naučiť pri jednom štarte, skúsení jazdci hovorili o tom, že treba na to tri-štyri roky. Viackrát som aj zablúdil a časová strata narastala. O to náročnejšia rely pre mňa bola, keď som štartoval zo zadných pozícií. Trať už bola rozbitá po predchádzajúcich jazdcoch, vo vzduchu sa veľmi prášilo, viditeľnosť najmä pri predchádzaní pomalších bola veľmi zlá, v niektorých momentoch takmer žiadna a riziková."
Matoška ako nováčik nejazdil na super výsledok, jeho úlohou bolo istiť tímového kolegu Svitka. Ako by zareagoval na ponuku štartovať na Dakare aj po druhý raz? "Musím si ešte svoje účinkovanie podrobne zanalyzovať, porozprávať sa s mojou rodinou, zrejme by som však na ponuku nepovedal nie."
Štefan Svitko pri svojom druhom štarte nedošiel do cieľa, keď pre poruchu motora musel predčasne skončiť v 8. etape, pričom v priebežnom poradí figuroval na 7. mieste. "Som z toho veľmi smutný, mal som šancu na dobrý výsledok. Ale šancu na to vidím na budúci rok." Svitko nastupoval na štart po tom, ako si pred tromi mesiacmi zranil rameno. "Mal som určité obavy, či zvládnem rely kondične. Sám som bol príjemne prekvapený, že sa mi dobre jazdilo. K dobrým etapovým výsledkom mi pomohlo aj to, že niektoré trasy etáp som poznal z minulého ročníka, o niečo som sa zlepšil aj v navigácii." Na margo poruchy motora KTM 450 mechanik tímu František Hostinský uviedol: "Došlo k zlyhaniu ľudského faktora. Išlo o jednoduchú poruchu s ťažkými následkami. Rozsypalo sa ložisko, ktoré má plastovú klietku. Tá zhorela, roztopila sa. Podobné poruchy mali už v úvode rely tri motocykle, ale továrenskí mechanici z KTM to tajili. Ak by sme o tejto chybe vedeli, našli by sme riešenie."
Tretím štartujúcim Slovákom a druhým, ktorý púštnu rely nedokončil, bol Ivan Jakeš (KM Racing/ČR). Po havárii a poruche motora na motocykli Yamaha nedošiel do cieľa 10. etapy a na margo svojho štartu na ďalšom ročníku pre TASR povedal: "Rozhodne chcem na Rely Dakar opäť štartovať, ale už s iným motorom a inou značkou motocykla." Jakeš spolu so svojim českým tímom priletí do Prahy v stredu 19. januára.


Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies