Aj SaS chce pomôcť rodinám. Jozef Mihál chce provokovať otcov, Peter Cmorej nevylúčil možnú krízu

NETKY.SK • 6 Máj 2021, 12:08 • 2 min
Aj SaS chce pomôcť rodinám. Jozef Mihál chce provokovať otcov, Peter Cmorej nevylúčil možnú krízu

Vládna strana chce okrem iného zaviesť zvýšenie doby vyplácania dávky až do šiesteho roka života dieťaťa. Má aj ďalšie ponuky.

slovakia

left justify in out

Nestačí mať len v Zákonníku práce napísané slová o delenom pracovnom mieste, lebo to rodina nevie využiť. Presvedčený je o tom aj Jozef Mihál, expert na dane a odvody a niekdajší minister práce, sociálnych vecí a rodiny. „Nejde o to len pridať, ale dať ľuďom tie peniaze,“ povedal s tým, že to musí byť takým spôsobom, aby rodičia sami prakticky rozhodovali o týchto financiách.

 

Rodičia

Chcú podporiť aj otcov, aby mali výhody, ak sa o dieťa budú starať. Jeden z návrhov SaS je, aby sa materská dovolenka premenovala na rodičovskú starostlivosť. „O dieťa sa starajú obaja rodičia,“ povedal Peter Cmorej, ktorý pôsobí v NR SR aj ako člen výboru pre sociálne veci.

 

 

Do šiesteho roku

Príspevok na dieťa sa má vyplácať namiesto do 3. roku, až do 6. roka života. „Reálne to znamená, že ten, kto dá svoje dieťa do škôlky, alebo jaslí, dostane navyše 150 eur,“ vysvetlil Mihál s tým, že to môže výrazne pomôcť aj so škôlkami.

 

Pomôže EÚ?

Chcú rokovať, aby to bolo platené z Európskeho sociálneho fondu vo výške 75 percent. SaS predkladá sériu nápadov, ktoré majú rodinám pomôcť. Mihál verí, že raz prinesú tieto investície obrovské hodnotové zisky vo viacerých oblastiach.

 

Hodnotové zisky

Niekdajší minister práce dodal, že chcú takto vyprovokovať otcov, aby sa zamysleli, že starostlivosť o rodinu nie je len o chodení do práce.

 

 

Bez bomba-nápadov

„Príprava detí na školu a vzdelávanie sa zlepší,“ povedal s tým, že to bude mať efekt pre spoločnosť. Aj štát podľa Mihála veľa získa. „Je to špirála, ktorú nevyčíslite,“ dodal s tým, že je to beh na dlhú trať a výsledky sa prejavia o niekoľko rokov. „To nie sú typické bomba nápady.“

 

Skončiť chaos

O prorodinnú politiku sa v ostatnom čase zaoberá aj minister financií Igor Matovič a má vlastné nápady. „Teda určite očakávame, že sa o tom budeme rozprávať a prídeme k nejakému kompromisu,“ povedal poslanec za SaS Peter Cmorej s dôvetkom, že to môže teoreticky vytvoriť aj ďalšiu koaličnú krízu, resp. nie je možné to vylúčiť.

 

Padli aj slová, či v tom nemôže byť chaos pre ľudí, keďže prebieha veľa komunikácií o tejto téme. SaS prosím, aby si vládne strany neodkazovali cez médiá, ale aby komunikovali aj takéto dôležité témy medzi sebou a dohodli sa na nich.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal Albert

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona