FOTO+VIDEO Matej Tóth sa v boji o očistenie svojho mena nevzdáva, do prípadu vstúpia nezávislí zahraniční odborníci

NETKY.SK • 15 August 2017, 15:52 • 2 min
FOTO+VIDEO Matej Tóth sa v boji o očistenie svojho mena nevzdáva, do prípadu vstúpia nezávislí zahraniční odborníci

BRATISLAVA - Prípad nezrovnalosti v biologickom pase slovenského atléta Mateja Tótha pokračuje. Dočasne suspendovaný chodec absolvoval v utorok vypočutie pred Disciplinárnou komisiou Slovenského atletického zväzu, kde predložil nové dôkazné materiály, ktoré vysvetľujú odchýlku. DK SAZ osloví nezávislých odborníkov, aby posúdili závery Tóthovho tímu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Olympijského šampióna z Ria de Janeiro 2016 na päťdesiatke dočasne suspendovali začiatkom júla, prípad na medzinárodnej úrovni vyšetruje novozriadená Jednotka pre integritu atletiky. Hrozí mu dištanc na štyri roky, do uzavretia prípadu nesmie súťažiť. Na uplynulých majstrovstvách sveta v Londýne nemohol obhajovať zlato na päťdesiatke z Pekingu 2015.

 

Užitie nepovolených látok sa nepreukázalo

"Disciplinárna komisia konštatovala, že nebolo jednoznačne preukázané, že došlo k užitiu zakázaných látok, alebo využitiu zakázaných metód. Budeme žiadať ďalšie expertné vysvetlenia a analýzy od odborníkov," uviedol šéf DK SAZ Ivan Čillík.

 

Rozsiahly spis Mateja Tótha obsahuje 250 strán

"Teraz oslovíme expertov. Nebude ľahké preštudovať 250 strán odborného textu. Neviem, ako dlho to bude trvať. Verím, že sa nájdu odborníci, ktorí sa k tomu budú vedieť vyjadriť aj v krátkom čase. Až potom zasadne DK SAZ a uvidíme. Na ďalšie kroky nie sú žiadne lehoty. Musíme však prijať nejaké stanovisko, len ešte nevieme, či to bude už na najbližšom našom zasadnutí. Definitíva však padne na DK SAZ. Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) alebo Svetová antidopingová agentúra (WADA) to môžu schváliť alebo pokračovať ďalej v riešení situácie," doplnilČillík. Kompletný spis obsahuje 25 príloh a celkovo 250 strán spisov, na ktorých sa podieľalo 7 expertov v oblasti hematológie a metabolomiky zo šiestich krajín sveta.

 

Neabsolvoval augustové MS v Londýne

Tóth pre správu od Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), ktorá ho upozornila na štatistické odchýlky v biologickom pase, prerušil prípravu na augustové majstrovstvá sveta v Londýne. Dôvodom bola psychická a fyzická vyčerpanosť a z toho vyplývajúci tréningový výpadok. Napokon na šampionáte, kde mal obhajovať zlato z Pekingu 2015, ani neštartoval. Až do vyrieknutia verdiktu má dočasne pozastavenú činnosť, hrozí mu štvorročný trest. Biologický pas funguje na princípe matematického vzorca. Odchýlky automaticky nemusia znamenať, že si športovec pomáhal nedovolenými prostriedkami alebo metódami.

 

Oficiálne vyhlásenie Mateja Tótha

"Keďže DK SAZ definitívne nerozhodla a skúmanie prípadu pokračuje, nemôžem zatiaľ objasniť všetky detaily prípadu. Predložil som však argumenty na moju obhajobu, ktoré odborne a a jasne vysvetľujú dôvod odchýlky v mojom biologickom pase a vyvracajú akékoľvek podozrenie z užívania zakázaných látok alebo metód," uviedol Matej Tóth na tlačovom brífingu.

 

Tótha zastupuje popredný český advokát Martin Maisner

"Aby som dokázal svoju nevinu aj po tejto rozsiahlej argumentácii a podrobných vyšetreniach, ktoré som už absolvoval, som pripravený podrobiť sa ďalším lekárskym testom a analýzam, ak to bude vyžadovať DK SAZ, IAAF alebo WADA. IAAF ani WADA napriek množstvu antidopingových testov nikdy u mňa nezistili žiadnu zakázanú látku. Všetky obvinenia voči mojej osobe vznikli len na základe štatistických odchýlok, ktoré neprihliadajú na moju individuálnu variabilitu a okolnosti, ktoré odberom predchádzali," pokračoval Matej Tóth, ktorého zastupuje popredný český advokát Martin Maisner.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies