Marhuľové šialenstvo

NETKY.SK • 2 Júl 2018, 09:00 • 2 min
Marhuľové šialenstvo

BRATISLAVA - Marhule zlepšujú náladu, brzdia proces starnutia, regenerujú a tvoria nové bunky. Regenerujú vlasy, nechty a kožu, udržujú dobrý stav zraku. Preventívne pôsobia proti Alzheimerovej chorobe, podporujú imunitný a srdcovo - cievny systém, regulujú krvný tlak. Tak prečo si z nich niečo nepripraviť?

slovakia

left justify in out

Marhuľové koláče

 

Potrebné surorviny: 500 g hladkej múky, 40 g droždia, 50 g cukru, 250 ml mlieka, 75 g masla, štipka soli, 1 vajce, citr. kôra, vanilkový puding, 400 ml mlieka, marhule

 

Príprava receptu: Z múky, cukru, roztopeného masla, rozšľahaného vajíčka, mlieka, štipky soli a kvásku vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme ho utierkou a necháme v teple vykysnúť. Uvaríme puding a necháme ho vychladnúť. Marhule umyjeme, vykôstkujeme. Vykysnuté cesto rozvaľkáme do tvaru obdlžnika. Natrieme ho rozpustením maslom a zvinieme (z dlhšej strany). Valec pokrájame asi na 16 dielov, ktoré uložíme na vymastený plech. V každom urobíme v strede jamku, dáme do nej 1-2 lyžičky pudingu a polovicu marhule. Upečené kolieska pocukríme.

 

obrazok

 

Marhuľové knedle

 

Potrebné suroviny: 1 kg zemiakov, 300g polohrubej múky, 40g masla, 2 žĺtky, soľ, strúhaná citrónová kôra z 1/2 citróna, 30 polovičiek marhúľ

 

Príprava receptu: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme. Potom najemno nastrúhame alebo ako ja zomelieme na mäsovom mlynčeku - je to rýchlejšie. K zemiakom pridáme múku, žĺtky, soľ, citrónovú kôru a rozpustené maslo. Vymiesime tuhšie cesto, ktoré rozdelíme napoly a rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 0,5 cm. Ostrým nožom nakrájame na 15 kúskov. Do každého kúska cesta zabalíme polovičku marhule a dáme variť do vriacej mierne osolenej vody, varíme asi 15 minút na miernom ohni - musia vyplávať napovrch. Vyberieme ich dierkovanou naberačkou, pokvapkáme zľahka olejom a posypeme opraženou strúhankou a práškovým cukrom.

 

obrazok

 

Marhuľová zmrzlina

 

Potrebné suroviny: cca 700 g čerstvých marhúľ, 1 šľahačková smotana, 1 nesladené mlieko Tatra (310 g), 500 g jemný tvaroh, 3 KL vanilkový cukor, 4 PL medu (alebo viac - podľa chuti), šťava z dvoch citrónov

 

Príprava receptu: Marhule si rozmixujeme. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuha. Potom pridáme tatra mlieko, tvaroh a med, premiešame. Nakoniec vmiešame marhule a pridáme šťavu z citrónov. Naplníme vhodné nádobky a dáme mraziť. Pred podávaním necháme chvíľku postáť, potom porcujeme.

 

obrazok

 

Marhuľová nutela

 

Potrebné suroviny: marhuľový džem cca 500ml, 3 ČL zlatého klasu, 1 vanilkový cukor, 3 lyžice kakaa

 

Príprava receptu: Do hrnca dáme džem a pridáme zlatý klas rozmiešaný v troške vody. Začneme variť,pridáme cukor a kakao. Miešame celý čas až kým masa neprejde varom a nezhustne. Dáme do pohára a keď vychladne do chladničky.


obrazok

 

Kuracie prsia s marhuľami

 

Potrebné suroviny: kuracie prsia, soľ, biele mleté korenie, marhuľový kompót (aj so šťavou), sladká smotana

 

Príprava receptu: Kuracie prsia nakrájame na pásiky, osolíme, okoreníme a dáme do rozpáleného oleja. Sprudka opečieme a zalejeme šťavou z kompótu. Necháme podusiť. Pridáme nakrájané marhule a dusíme. Nakoniec pridáme trochu sladkej smotany a zamiešame. Privedieme k varu a odstavíme.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies