Manninga z WikiLeaks nanovo zviditeľnila ďalšia kauza úniku informácií

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 13:32 • 2 min
Manninga z WikiLeaks nanovo zviditeľnila ďalšia kauza úniku informácií

FORT MEADE - Vojenský súd s americkým vojakom Bradleym Manningom - obvineným v kauze WikiLeaks - sa dostal do druhého týždňa. Nanovo ho zviditeľnil ďalší prípad úniku utajovaných skutočností, spôsobený mladým, nízko postaveným pracovníkom tajných zložiek. Informovala dnes o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ďalší nízko postavený pracovník tajných služieb tvrdil, že odhalil nesprávne konanie. Edwarda Snowdena, podobne ako Manninga, by mohla na súd dostať vláda Spojených štátov po tom, ako sa sám v nedeľu prihlásil ako osoba, čo poskytla novinárom dokumenty o tajných vládnych programoch získavania údajov z telekomunikácie a z internetu.

Snowden, ktorý pracoval na zmluvu pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA), oznámil v nedeľu na videu z Hongkongu, že je zdrojom úniku informácií o prísne tajných sledovacích programoch agentúry. Právni experti, ktorí zblízka sledujú oba prípady, boli podľa vlastných slov šokovaní tým, že mladí, nízko postavení ľudia mali taký prístup k vplyvným vládnym tajomstvám. Manning mal 22 rokov, keď zhruba pred troma rokmi získal vojenské a diplomatické depeše. Snowden má 29 rokov.

David J.R. Frakt - bývalý vojenský prokurátor a armádny právnik - uviedol, že vzhľadom na tieto prípady by sa mali opatrnejšie udeľovať bezpečnostné previerky. Odborníci vidia rozdiely medzi oboma prípadmi, konkrétne v tom, že Manningovo chrlenie tajných informácií bolo náhodnejšie, kým u Snowdena to vyzeralo byť robené selektívnejšie.

"Nedávam mu prezidentskú medailu slobody," povedal Eugene R. Fidell, ktorý učí právo na Yale. Dodal však, že je to niečo také, čo by mohlo vzdelávať americkú verejnosť v citlivých otázkach sledovania, spojených s istými obavami vo vzťahu k prvému dodatku ústavy. Podľa Fidellových slov nové odhalenia o získavaní údajov pravdepodobne neovplyvnia vojenského sudcu v Manningovom prípade, ale celkovo prípad vzbudí väčšiu pozornosť verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies