Manažéri volajú po vyššej transparentnosti v biznise

NETKY.SK • 19 Apríl 2016, 14:06 • 2 min
Manažéri volajú po vyššej transparentnosti v biznise

BRATISLAVA - Manažéri veľkých firiem volajú po väčšej transparentnosti v podnikaní. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na prelome rokov 2015 a 2016 medzi zhruba 3 000 top manažérmi zo 62 krajín sveta vrátane Slovenska uskutočnila spoločnosť EY. Až deväť z desiatich manažérov v prieskume pritom uviedlo, že je dôležité identifikovať konečných vlastníkov subjektov, s ktorými obchodujú.

slovakia

left justify in out

Väčšia transparentnosť však podľa EY predstavuje len jeden aspekt riešenia problému, ktorý stále pretrváva. Celkovo 39 % respondentov totiž považuje nekalé praktiky vo svojom štáte za značne rozšírené, čo predstavuje oproti výsledkom z rokov 2012 a 2014 nárast o jeden percentuálny bod. Na samotnom Slovensku je však toto vnímanie manažérov výrazne horšie. Nekalé praktiky v biznise totiž na Slovensku považuje za značne rozšírené až 70 % respondentov, čo je výrazný nárast oproti 56 % z roku 2014.


Slovensko pritom v rámci prieskumu získalo aj jedno nelichotivé prvenstvo. Z jeho výsledkov totiž vyplýva, že s podielom 68 % sa naša krajina umiestnila na prvej priečke v otázke zneužívania výdavkov na reprezentáciu. Okrem toho prieskum ukázal, že až 74 % manažérov na Slovensku je ochotných využiť neetické postupy na splnenie finančných cieľov, a to najmä prostredníctvom fiktívneho predaja s dohodou spätného odkupu alebo manipuláciou finančných výkazov. Výsledky prieskumu poukázali aj na názor respondentov z východoeurópskych krajín, že páchatelia korupcie za svoje činy nenesú zodpovednosť. Len 6 % slovenských respondentov si myslí, že ich vláda je ochotná trestne stíhať vinníkov a vykonané kroky vedú k ich usvedčeniu.


"Pre osoby zapojené do korupcie a úplatkárstva je čoraz ťažšie vyhnúť sa trestnému stíhaniu vďaka užšej medzinárodnej spolupráci medzi regulátormi a orgánmi činnými v trestnom konaní. Keďže však samotní respondenti naznačili, že takéto neetické konanie nie je na ústupe, spoločnosti sú naďalej vystavené vysokému riziku plynúcemu z nezákonnej činnosti niektorých zamestnancov," hovorí riaditeľka oddelenia Vyšetrovania podvodov a riešenie sporov EY Slovensko Pavla Hladká. Ako dodáva, jednou z možností ako sa tomu brániť je určite lepšie využívanie informačných technológií.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies