Mamuty opäť ožijú! Vedci sú na prahu genetickej revolúcie

NETKY.SK • 24 Apríl 2018, 10:54 • 2 min
Mamuty opäť ožijú! Vedci sú na prahu genetickej revolúcie

Veda je momentálne veľmi blízko k tomu, aby sa podarilo vrátiť do života tisícročia vyhynutého mamuta.

slovakia

left justify in out

Vedci na Harvardovej univerzite v USA sa už dlhší čas zaoberajú výskumom hľadajúcim možnosti, ako „vzkriesiť“ tisíce rokov vyhynuté zviera – mamuta. George Church, vedúci tímu odborníkov, teraz tvrdí, že od vyvinutia embrya mamuta sú naozaj už len krôčik. Ak sa im to podarí, vložia ho do tela samice slona indického, ktorá ho vynosí a po 22 mesiacoch by mal opäť prísť na svet mamut.

 

Odborníci budú postupne zverejňovať informácie o konkrétnom postupe pri „oživovaní“ prehistorického tvora. Hoci sa im už úspešne podarilo identifikovať genóm mamuta, ktorý našu Zem obýval pred 10-tisíc rokmi, nový jedinec bude pochádzať z génov iného druhu, ktorý žil na ostrove v Beringovom mori ešte pred 4-tisíc rokmi. Ako uviedli, práve tento druh je najbližší dnešnému slonovi indickému.

 

Zviera, ktoré by sa malo následne slonici narodiť, nebude stopercentným mamutom, v skutočnosti pôjde o hybrida slona a mamuta, avšak základné vlastnosti zdedí práve po svojom dávnom predkovi. Pôjde predovšetkým o hustú srsť, hrubú vrstvu tuku a krv schopnú odolať extrémne nízkym teplotám.

 

Tento výskum však vyvoláva radu etických otázok. Niektorí sa obávajú, že podobné „pokusy“ sú priveľkým a odvážnym zásahom do prírody, ktorý by sa neskôr mohol obrátiť proti nám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies