Máme najvyššiu produktivitu, ale aj najväčšiu nezamestnanosť vo V4

NETKY.SK • 18 Január 2012, 08:21 • 2 min
Máme najvyššiu produktivitu, ale aj najväčšiu nezamestnanosť vo V4

Máme najvyššiu produktivitu, ale aj najväčšiu nezamestnanosť vo V4

slovakia

left justify in out

img

Napriek tomu, že priemysel na Slovensku po kríze rástol, zamestnávatelia neprijali rovnaký počet ľudí, ako v čase kríze prepustili. "Vyrábame viac, ale s menšou zamestnanosťou, čiže sa výrazne zvýšila produktivita práce," vysvetlil na dnešnej konferencii Trh práce 2012 analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. Najviac sa prepúšťalo v textilnom a drevárskom priemysle či vo výrobe elektrických zariadení. Naopak, nedostatok ľudí pociťuje automobilový priemysel.
      Slovensko má podľa Dereníka najväčšiu nezamestnanosť a zároveň najvyššiu produktivitu práce spomedzi krajín V4. "V produktivite vyrobíme až 79 % toho, čo vyrobí priemerný obyvateľ Európskej únie. V Rakúsku vyrobia približne 110 %. Toto je ten najlepší ukazovateľ, aké mzdy si zamestnanec zaslúži," poznamenal Dereník s tým, že ak by Slovensko zamestnávalo so svojou produktivitou práce toľko ľudí ako Česká republika, dnes by malo približne o 7 až 8 % vyššie HDP na obyvateľa. "Ak by sme však mali zamestnanosť Rakúska, stále nie sme dostatočne produktívni na dosiahnutie ich životnej úrovne," upozornil.
      Každý štvrtý pracovník na Slovensku je pritom zamestnaný v priemysle. "Dnes strojárne vyrábajú až 145 % z produkcie, akú vyrábali pred krízou," vyčíslil Dereník. Na druhej strane priemysel na Slovensku v kríze zaznamenal najväčší pokles spomedzi krajín V4.
      Nezamestnanosť na Slovensku je v súčasnosti na úrovni 14,8 %, pričom globálna nezamestnanosť dosiahla v roku 2010 úroveň 8,7 %. "V porovnaní so všetkými ekonomikami sveta vychádza toto hodnotenie veľmi negatívne," povedal na konferencii Luboš Sirota z personálnej agentúry Trenkwalder. Ak by bol krízou zasiahnutý automobilový priemysel, pre Slovensko by to bolo podľa neho zničujúce.
      "Skôr ako v roku 2020 sa nedostaneme na úroveň 7 %, a to je ešte optimistické," upozornil Dereník s tým, že Slovensko nie je schopné vzdelať ľudí, ktorí sa kedysi zamestnávali napríklad v pásovej výrobe. Nezamestnanosť teraz podľa Dereníka rastie a vyše 60.000 obyvateľov je nezamestnaných viac ako štyri roky. Ľudia preto odchádzajú do Česka a čoraz atraktívnejšie je aj Rakúsko.
      Trh práce ovplyvňuje najmä dlhodobá nezamestnanosť, trh práce v okolitých krajinách, kurzy okolitých mien, politika na trhu práce, demografická krivka a absolventi. "Nezamestnanosť bude narastať najmä preto, že do evidencie bude prichádzať veľké množstvo absolventov," vysvetlil Dereník. Makroekonomický vývoj podľa neho do veľkej miery ovplyvňuje aj pesimizmus. "Dnes máme na Slovensku najväčšiu mieru tvorby úspor, šetríme o 20 % viac. Spotreba domácností klesá, nehnuteľnosti sa nepredávajú," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies