Maloletá džihádistka z Viedne je medzi islamistami v Sýrii spokojná

NETKY.SK • 29 Október 2014, 10:06 • 2 min
Maloletá džihádistka z Viedne je medzi islamistami v Sýrii spokojná

VIEDEŇ - Sabina Selimovičová, jedna z dvoch maloletých džihádistiek, ktoré v apríli tohto roka ušli z Viedne a v Sýrii sa pripojili k hnutiu Islamský štát (IS), poskytla prostredníctvom SMS správ rozhovor francúzskemu týždenníku Paris Match.

slovakia

left justify in out

Podľa vlastných slov je medzi islamistami spokojná a napriek nedávnym správam v západných médiách sa nechce vrátiť domov, napísal na svojej webovej stránke belehradský denník Večernje Novosti. Selimovičová (16) spolu so Samrou Kešinovičovou (17) pochádzajú z rodín utečencov z Bosny a Hercegoviny.

 

 "Tu môžem byť skutočne slobodná. Môžem vyjadrovať svoju vieru. Vo Viedni som to nemohla. Strava je tu podobná tej v Rakúsku, aj keď ide hlavne o 'halal' stravu, pripravenú v súlade s islamskými zvykmi. Môžeme tu dostať aj kečup, nutelu a kukuričné lupienky," uviedla Sabina. (Halal je islamská obdoba kóšer stravy známej z judaizmu, pozn. TASR.)

 

Dievča potvrdilo, spolu s kamarátkou Samrou v apríli najprv odišli do Turecka a následne pešo prešli hranice do Sýrie. Do Rakky, neoficiálneho hlavného mesta IS, prišli len v šatách, ktoré mali na sebe, citujú Novosti.

 

Rozhovor vyvolal v Rakúsku veľkú pozornosť a odborníci z bezpečnostných služieb ho detailne analyzovali. Prišlo sa k záveru, že Sabina rozhovor poskytla pod bdelým dozorom svojho nového manžela, džihádistického bojovníka. Dementovala zároveň poslednú informáciu, ktorá sa objavila v médiách, podľa ktorej je tehotná.

 

Celý rozhovor je podľa odborníkov v skutočnosti jedna veľká propaganda Islamského štátu, ktorou sa snaží napraviť imidž kalifátu po mediálnych správach, že sa Sabina chce vrátiť domov do Rakúska.

 

Bosniansky expert na boj proti radikálnemu islamizmu Dževad Galijaševič pre Novosti povedal, že dievčatá ako Sabina sa využívajú na propagandu, aby sa pokračovalo vo "vymývaní mozgov" mladých moslimov o boji za islam a o spravodlivosti existencie Islamského štátu.

 

"Sabina je len jedna z množstva mladých moslimiek, ktorú po navštevovaní mešít vo Viedni regrutovali pre IS. Vo Viedni, ktorá je centrom wahhábistov v Európe, sa jasne vie, kde sa uskutočňuje nábor mladých moslimov na odchod do Sýrie alebo na ďalšie bojiská," dodal Galijaševič.

 

Pred svojím odchodom do Sýrie Sabina pravidelne navštevovala prednášky v radikálnej mešite Altun Alem v druhom viedenskom okruhu, pripomenuli Novosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies