Malála vyzvala Obamu na dodávky kníh namiesto zbraní

NETKY.SK • 22 Október 2014, 15:06 • 2 min
Malála vyzvala Obamu na dodávky kníh namiesto zbraní

WASHINGTON - Pakistanská tínedžerka a čerstvá držiteľka Nobelovej ceny mieru Malála Júsafzajová si v utorok v americkom meste Filadelfia prevzala ocenenie Medaila slobody každoročne udeľované za boj za slobodu ľudí po celom svete.

slovakia

left justify in out

S ocenením, ktorého držiteľom boli aj český exprezident Václav Havel či exprezident USA George W. Bush, je spojená odmena stotisíc dolárov. Pakistanka ich údajne chce použiť v Pakistane na podporu vzdelávania. Malála zároveň uviedla, že počas nedávneho stretnutia s americkým prezidentom Barackom Obamom vyzvala šéfa Bieleho domu na podporu vzdelávanie a "posielania kníh a učiteľov namiesto zbraní a pušiek". Moslimka zároveň dodala, že sa napriek širokému medializovaniu jej osoby snaží viesť normálny život. Malála v stredu zavíta do susednej Kanady, kde sa stane čestnou občiankou Toronta. 

 

Malálu v októbri 2012 postrelil ozbrojenec z hnutia Taliban pre jej iniciatívy podporujúce vzdelávanie dievčat, ktoré fundamentalisti odmietajú. V ťažkom stave ju následne previezli do Británie, kde ju operovali. Prebudila sa až o šesť dní a postupne sa jej začala vracať pamäť a reč. V súčasnosti študuje na škole v anglickom Birminghame. Európsky parlament jej minulý rok udelil prestížnu Sacharovovu cenu. Okrem Júsafzajovej sa tohtoročným laureátom Nobelovej ceny stal aj indický aktivista za práva detí Kailaš Satjárthí. Nórsky Nobelovej výbor dvojicu ocenil za ich boj proti potláčaniu práv detí a mladých ľudí a ich boj za práva všetkých detí na vzdelanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies