Malajzia spolu s Indonéziou prichýli tisíce migrantov

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 12:53 • 2 min
Malajzia spolu s Indonéziou prichýli tisíce migrantov

PUTRAJAYA - Malajzia a Indonézia sa v stredu dohodli na poskytnutí dočasného prístrešia tisícom migrantov, ktorí uviazli na mori.

slovakia

left justify in out

Krok je prvým prielomom v riešení migrantskej krízy v regióne, voči ktorej doteraz juhoázijské krajiny zastávali veľmi neochotný postoj. O dohode krajín informoval malajzijský minister zahraničných vecí Anifah Aman po stredajšom stretnutí so svojimi náprotivkami z Thajska a Indonézie v metropole Kuala Lumpur, ktoré krajiny usporiadali v snahe zaujať stanovisko k prílevu migrantov k svojim brehom. Väčšina z týchto utečencov patrí k perzekvovanej barmskej menšine Rohingyov či chudobných Bangladéšanov.

 

Aman vyhlásil, že Indonézia s Malajziou sa dohodli na tom, že približne 7 000 migrantom poskytnú dočasné útočisko a humanitárnu pomoc, avšak len v prípade, že medzinárodná komunita zabezpečí do roka ďalšie presídlenie týchto utečencov. "Medzičasom Malajzia a Indonézia pozývajú ďalšie krajiny regiónu, aby sa pripojili k ich úsiliu," uviedol Aman. Stredajší prísľub Malajzie a Indonézie uvítala aj Organizácia spojených národov, pričom krajiny vyzvala k jeho okamžitej realizácii. 

 

K brehom juhoázijských krajín sa len v priebehu minulého týždňa dopravilo približne 2 500 migrantov, pričom okolo 5000 ďalších uviazlo na mori vo vratkých plavidlách a s chabými zásobami potravín. Žiadna z krajín nebola ochotná migrantov prijímať pre obavy, že takýto krok by následne spustil nezastaviteľný prílev ďalších. Plavidlá plné utečencov odháňali od svojich brehov späť na more.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies