Majetkové priznania by malo podávať menej funkcionárov

NETKY.SK • 22 Máj 2015, 07:39 • 2 min
Majetkové priznania by malo podávať menej funkcionárov

BRATISLAVA - Znížiť počet zamestnancov, ktorí musia podávať majetkové priznania o takmer 70 percent a u zvyšných výrazne sprísniť kontrolné mechanizmy, aby podávanie priznaní nebolo len formalitou, navrhujú v novele zákona o majetkových priznaniach niektorých verejných činiteľov nezaradení poslanci Miroslav Beblavý a Martin Fedor. Diskusiou k právnej norme odštartujú zákonodarcovia 11. deň 51. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Majetkové priznania musí k 31. marcu podať okrem 6 644 verejných funkcionárov aj približne 135-tisíc verejných zamestnancov. Podávať ich musia nielen tí, u ktorých to má zmysel, ako napríklad sudcovia, prokurátori, policajti či úradníci vo významných pozíciách, ale napríklad aj každý hasič či radový referent na úrade práce," vysvetľuje Beblavý. Pripomína, že doteraz nenašli jediný prípad, keď by majetkové priznanie verejného zamestnanca viedlo k jeho postihu. Navrhuje preto zúžiť okruh povinných osôb na policajtov, colníkov, sudcov, prokurátorov, predstavených v štátnej službe, štatutárov vo verejnej službe, veliteľov v rámci profesionálnych vojakov, výlučne nadriadených v hasičskom a záchrannom zbore a horskej záchrannej službe a ďalších zamestnancov, ktorých určí štatutár v internom predpise. Počet ľudí s povinnosťou podať majetkové priznanie sa tak podľa nezaradeného poslanca zúži na približne 40-tisíc osôb, teda na menej ako 30 percent súčasného stavu.
"Títo zamestnanci budú vypĺňať štandardizovaný dotazník, ktorý bude mať skutočnú výpovednú hodnotu. Preverovať údaje bude rezort vnútra, keďže pod neho budú patriť viac ako tri štvrtiny tých, ktorým táto povinnosť zostane a keďže má v súvislosti so zákonom o preukazovaní pôvodu majetku aj na to vytvorené najlepšie predpoklady,“ priblížil Beblavý. Pri funkčnom plate verejných funkcionárov vyššom ako trojnásobok priemernej mzdy navrhuje opozičný poslanec zaviesť povinnosť zverejňovať majetkové priznania. 

 

Diskutovať sa bude aj o novele zákona o sociálnom poistení. Poslanci za OĽaNO Erika Jurinová a Miroslav Kadúc chcú návrhom odstrániť diskrimináciu v oblasti zvyšovania starobných dôchodkov u osôb, ktoré do 31. decembra 2003 poberali starobný dôchodok a boli povinne dôchodkovo poistené z titulu svojho zamestnania, pričom podľa doteraz platných predpisov za toto obdobie nemajú nárok na zvýšenie starobného dôchodku a odvedené sociálne odvody sa im ani nezapočítali.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies