Majdan prepustil zadržiavaných policajtov

NETKY.SK • 21 Február 2014, 09:45 • 2 min
Majdan prepustil zadržiavaných policajtov

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo vnútra dnes potvrdilo, že opoziční demonštranti v noci nadnes prepustili na slobodu niekoľko desiatok policajtov, ktorých zajali vo štvrtok počas útoku radikálnych aktivistov na Námestí nezávislosti.

slovakia

left justify in out

Z námestia skupinu asi 70 príslušníkov vojsk ministerstva vnútra vyviedla do bezpečia domobrana Majdanu, ktorá ich tak ochránila pred útokmi radikálov - tí boli nútení obmedziť sa len na slovné útoky, informovala agentúra Interfax. Podľa poslanca ukrajinského parlamentu Petra Porošenka by vojaci mali dnes opustiť Kyjev a vrátiť sa do svojich posádok v regiónoch.
      

Vo štvrtok dopoludnia sa v ukrajinských médiách objavili správy, že opozičným aktivistom sa dobrovoľne vzdalo asi 60 príslušníkov vojsk ministerstva vnútra. Neskôr ich rezort oznámil, že sa nevzdali, ale "boli zajatí extrémistami".
      

Rozhodnutie o oslobodení zadržiavaných policajtov bolo Majdanom kolektívne prijaté v noci nadnes po tom, ako parlament prijal uznesenie o zákaze použitia zbraní proti demonštrantom, stiahnutí vojakov a polície a ukončení protiteroristickej operácie.
      

Situácia na Námestí nezávislosti je dnes dopoludnia pokojná, avšak domobrana veľmi pozorne monitoruje vývoj a v prípade, že sa k hraniciam Majdanu priblížia vládni provokatéri, je pripravená reagovať, informovala agentúra Interfax.
      

Na námestí je niekoľko desiatok tisíc ľudí a ďalší stále prichádzajú. Rečníci ich z tribúny naďalej vyzývajú, aby nevychádzali za "hranice" Majdanu - na Institutskú a Hruševského ulicu, aby sa nestali obeťou ostreľovačov alebo streľby z vládnej štvrte. Na predné línie obrany Majdanu na Institutskej ulici domobrana púšťa len ľudí v nepriestrelných vestách.
      

Ako spresnila agentúra Interfax, ochranka na námestie nepúšťa žiadnych alkoholom podgurážených ľudí. Najnovšia vlna protivládnych nepokojov na Ukrajine si podľa aktuálnych informácií ministerstva zdravotníctva vyžiadala 77 ľudských životov.
      

Podľa dnešnej bilancie ministerstva vnútra počas nepokojov prišlo o život aj 16 policajtov. Od utorka hospitalizovali 410 policajtov, z nich 130 utrpelo strelné zranenia. Podľa agentúry Interfax kyjevské metro od dnešného dňa premáva v obvyklom režime. Jeho prevádzku zastavili v utorok, keď vypukla najnovšia vlna násilností, údajne pre obavy z teroristického útoku. Hromadná doprava v meste tak bola takmer úplne paralyzovaná, keďže iné prostriedky MHD jazdili len sporadicky. Opozícia rozhodnutie kyjevskej radnice odstaviť metro kritizovala a obvinila ju, že sa snaží zabrániť demonštrantom v presunoch na Námestie nezávislosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies