Mahmúd Abbás otvoril v Štokholme palestínske veľvyslanectvo

NETKY.SK • 10 Február 2015, 21:28 • 2 min
Mahmúd Abbás otvoril v Štokholme palestínske veľvyslanectvo

ŠTOKHOLM - Sériu požiadaviek a čerstvé záväzky pomoci získal dnes na návšteve Švédska od tamojšej vlády Palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorý otvoril palestínske veľvyslanectvo v Štokholme. Napísala to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Švédsko oficiálne uznalo suverenitu Palestínskeho štátu vlani v októbri, čo rozhnevalo Izrael, ktorý v reakcii na tento krok stiahol na mesiac svojho veľvyslanca zo Štokholmu.

 

Dialóg medzi Abbásom a švédskym premiérom Stefanom Löfvenom sa zameriaval na otázky, ako sa budú dať obnoviť pozastavené izraelsko-palestínske mierové rokovania po marcových izraelských parlamentných voľbách, ako aj na možnosti vyrovnania sa s korupciou na palestínskych územiach.

 

"Nemôžeme dosiahnuť žiadny mier, pokiaľ nesedíme za rokovacím stolom," reagoval Abbás na požiadavku Švédska na obnovenie mierového dialógu. 

 

V súvislosti s korupciou na palestínskych územiach Abbás pripustil: "Nemôžem povedať, že nemáme korupciu, ale máme vôľu korupciu poraziť vo všetkých jej formách."

 

Obe strany podpísali dnes päťročnú bilaterálnu dohodu, ktorá počíta s finančnou pomocou v hodnote 179 miliónov dolárov s cieľom posilniť demokraciu, zvýšiť rešpektovanie ľudských práv a začlenenie žien, dodal Löfven.

 

Počas návštevy Štokholmu otvoril Abbás palestínske veľvyslanectvo v tejto severskej krajine a bol na audiencii u kráľa Karola Gustáva. Vo väčšine západných krajín sídli palestínska diplomatická misia, nie celý úrad veľvyslanectva.

 

Medzi udržiavaním dobrých vzťahov s Palestínou a pokračovaním udržiavania dobrých vzťahov s Izraelom nie je podľa švédskeho premiéra Löfvena žiadny rozpor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies