Madrid a Lisabon nemusia zaplatiť pokutu za vyšší rozpočtový schodok

NETKY.SK • 9 August 2016, 13:40 • 2 min
Madrid a Lisabon nemusia zaplatiť pokutu za vyšší rozpočtový schodok

BRUSEL - Španielsko a Portugalsko nebudú musieť zaplatiť pokutu za prekročenie limitu v oblasti rozpočtového deficitu. Rozhodli o tom štáty Európskej únie, ktoré zobrali do úvahy reformné úsilie dotknutých krajín v posledných rokoch. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Na základe pravidiel EÚ nesmie rozpočtový deficit členských krajín prekročiť 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Krajiny z eurozóny, ktoré stanovený limit prekročia, môžu čeliť pokute až na úrovni 0,2 % HDP, čo by v prípade Španielska predstavovalo viac než 2 miliardy eur a pre Portugalsko okolo 200 miliónov eur.

 

Portugalsko malo znížiť svoj rozpočtový deficit na 3 % HDP minulý rok, čo sa mu ale nepodarilo. Španielsko by tak malo urobiť v tomto roku, je však jasné, že vzhľadom na vývoj situácie v tomto štáte sa to nepodarí ani Madridu. Európska komisia ale minulý mesiac odporučila, aby sa krajinám pokuta neudelila, nakoľko obidva štáty urobili medzičasom viacero krokov v oblasti fiškálnej konsolidácie a reforiem. Navyše, poukázala na sociálne výzvy, ktorým krajiny čelia.

 

Členské štáty EÚ mali o tom, či odporúčanie Európskej komisie (EK) rešpektujú, upravia alebo úplne zamietnu, rozhodnúť najneskôr v pondelok tento týždeň. Nakoniec sa rozhodli pre schválenie odporúčania EK.

 

Okrem toho sa dohodli na tom, že Portugalsku poskytnú na splnenie požadovaných cieľov ďalší rok a Španielsku ďalšie dva. Lisabon by tak mal stlačiť rozpočtový deficit pod 3 % HDP tento rok a Madrid najneskôr v roku 2018.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies