Maďarský zákon o možnosti nasadenia armády proti migrantom vstúpil do platnosti

NETKY.SK • 22 September 2015, 09:41 • 2 min
Maďarský zákon o možnosti nasadenia armády proti migrantom vstúpil do platnosti

BUDAPEŠŤ - Novely zákonov o obrane a polícii, v zmysle ktorých bude v terajšej situácii migračnej krízy možné v Maďarsku nasadiť na hraniciach aj armádu, dnes vstúpili do platnosti po tom, čo ich v pondelok večer zverejnili vo vestníku. Informovala o tom agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Poslanci maďarského parlamentu novely schválili v pondelok hlasmi poslancov strán vládneho bloku Fidesz a KDNP, podporili ho aj poslanci opozičného ultrapravicového Jobbiku. Podľa schválených noviel majú vojaci v čase krízovej situácie vyvolanej masovou migráciou podobné právomoci ako policajti. Môžu napríklad legitimovať, zadržať a predviesť osoby, kontrolovať vozidlá a šatstvo, môžu sa zúčastňovať na opatreniach týkajúcich sa cudzineckej agendy alebo kontrolovať cezhraničnú premávku.

 

Vojaci budú môcť pri plnení uvedených úloh používať aj donucovacie prostriedky, ktoré spôsobia poranenia. Tieto však nesmú smerovať k vyhaseniu života, s výnimkou prípadov útokov, kde takáto možnosť nie je.

 

Novozvolený predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Lajos Kósa dnes v komerčnej televízii TV2 povedal, že armáda má dostatok vojakov na ochranu hraníc. "Máme pokrytý srbský úsek hraníc, ale ak bude treba chrániť aj chorvátsky úsek, potom budeme potrebovať aj pomoc vojakov," konštatoval Kósa.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dod

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies