Maďarský exprezident Árpád Göncz nebude mať štátny pohreb

NETKY.SK • 15 Október 2015, 13:36 • 2 min
Maďarský exprezident Árpád Göncz nebude mať štátny pohreb

BUDAPEŠŤ - Prvého postkomunistického prezidenta Maďarska Árpáda Göncza, ktorý zomrel 6. októbra v kruhu svojej rodiny, nepochovajú podľa štátneho protokolu.

slovakia

left justify in out

Na poslednej rozlúčke s exprezidentom nevystúpi s prejavom žiadny člen terajšej vlády a žiadne pozvánky neposlali ani ďalším predstaviteľom štátu, informoval dnes denník Népszabadság.

 

Podľa denníka však napriek tomu už mnoho zahraničných hostí predbežne avizovalo svoju účasť na pohrebe, o bezpečnosť chránených osôb sa postará Kancelária parlamentu v spolupráci s Centrom boja proti terorizmu a políciou.

 

Göncza pochovajú 6. novembra na Starobudínskom (Óbuda) cintoríne. Na smútočnom obrade sa so zosnulým exprezidentom v zmysle jeho posledného priania rozlúči jeho bývalý spoluväzeň Imre Mécs a pannonhalmský arciopát Asztrik Várszegi.

 

Blog Egyenlito v stredu v tejto súvislosti v článku nazvanom "Ku Gönczovmu hrobu nepustia Fidesz" uviedol, že ide o zmenu zvykov, v rámci ktorých hlavy štátov pochovávali vždy podľa štátneho protokolu a na Národnom cintoríne. Takto nebudú môcť na rozlúčke vystúpiť s prejavom predseda vlády Viktor Orbán, predseda parlamentu László Kövér, ale ani Gönczov nástupca - János Áder.

 

Göncz bol spisovateľom, prekladateľom a liberálnym politikom. Mal 93 rokov. Bol najobľúbenejším politikom Maďarska, funkciu hlavy štátu zastával počas dvoch funkčných období od roku 1990 do roku 2000.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies