Maďarský expert: Európa vníma islam chybne len ako náboženstvo

NETKY.SK • 30 Máj 2018, 12:57 • 2 min
Maďarský expert: Európa vníma islam chybne len ako náboženstvo

BUDAPEŠŤ - Európa musí prehodnotiť svoj vzťah k islamu, vyhlásil v stredu maďarský expert pre bezpečnostnú politiku József Horváth v súvislosti s utorkovým útokom v belgickom meste Liege, ktorý si vyžiadal tri obete na životoch.

slovakia

left justify in out

Analytik vo verejnoprávnej televízii M1 povedal, že v Európe vnímajú islam ako obyčajné náboženstvo, pričom v skutočnosti by sa mal vnímať ako systém riadiaci spoločenské životné situácie.

 

K belgickému útoku dodal, že radikálny moslim nedovolí, aby jeho totožnosť preverovala žena. Útočník, ktorým bol zradikalizovaný Belgičan, vnímal policajné opatrenie ako provokáciu.

 

Z prípadu v Liege je tiež zrejmé, že belgickí policajti sa nepripravili na preverovanie totožností prípadného útočníka, poznamenal Horváth a konštatoval, že zo štúdií viacerých západoeurópskych krajín vyplýva, že väznice sú liahňou radikálneho islamu.

 

"Zrejme aj útočník v Liege sa zradikalizoval počas viacnásobného výkonu trestu vo väzení," podčiarkol expert.

 

Benjamin Herman, páchateľ útokov a rukojemníckej drámy v Liege, odzbrojil policajtky a ich zbrane použil proti nim i pri neskoršej streľbe. Následne zastrelil 22-ročného muža sediaceho v okoloidúcom vozidle, ktoré práve odchádzalo z parkoviska pri neďalekej strednej škole. Potom vošiel do školy, kde zadržal ako rukojemníčku miestnu upratovačku.

 

Rukojemnícku drámu ukončili špeciálne policajné jednotky, ktoré Hermana zastrelili. Pri útočníkovej paľbe bolo zranených niekoľko policajtov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies