Maďarsko navrhlo Rusku, aby uskladnilo plyn v jeho zásobníkoch

NETKY.SK • 13 Január 2015, 17:08 • 2 min
Maďarsko navrhlo Rusku, aby uskladnilo plyn v jeho zásobníkoch

BUDAPEŠŤ - Maďarsko navrhlo Rusku, aby uskladnilo v maďarských podzemných zásobníkoch viac plynu a zvýšilo tak bezpečnosť jeho dodávok. Uviedol to dnes pre agentúru Reuters maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó.

slovakia

left justify in out

Maďarsko patrí medzi európske štáty, ktoré sú najviac závislé od dodávok plynu z Ruska. Budapešť sa po vlaňajšom zrušení projektu plynovodu Južný prúd snaží nájsť nové možnosti, ako si zabezpečiť dodávky komodity. Szijjartó tiež vyhlásil, že Maďarsko pri tomto procese očakáva pomoc a peniaze od Európskej únie (EÚ).
     

Szijjartó podľa vlastných slov navrhol ruskému ministrovi energetiky Alexandrovi Novakovi, že jeho krajina by mohla uskladniť viac plynu v maďarských podzemných zásobníkoch. Ruský energetický gigant Gazprom od minulého roka uskladnil v Maďarsku 700 miliónov kubických metrov (m3) plynu.
     

"Čím viac je tu uskladneného plynu, tým lepšie pre nás, a to ako z ekonomického hľadiska, tak z hľadiska energetickej bezpečnosti," povedal Szijjartó a dodal, že obe krajiny v tejto otázke zatiaľ neuzavreli žiadnu dohodu. Spresnil tiež, že Maďarsko nepredá ani jeden zo svojich podzemných zásobníkov Rusku.
     

Západní partneri však s čoraz väčším znepokojením sledujú "vychýlenie" maďarského premiéra Viktora Orbána na obežnú dráhu Kremľa, pričom dodávky energií v tom zohrávajú kľúčovú úlohu.
     

Orbán to ale popiera a tvrdí, že Maďarsko stojí na strane EÚ v otázke územnej celistvosti Ukrajiny a zároveň bráni vlastné ekonomické záujmy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies