Maďarská vláda popiera, že by sa podriaďovala Moskve

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 15:13 • 2 min
Maďarská vláda popiera, že by sa podriaďovala Moskve

BUDAPEŠŤ - Maďarsko spolupracuje s Ruskou federáciou z pragmatických dôvodov, keďže 85 percent dovozu zemného plynu pochádza práve z Ruska. Uviedol to dnes maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý tak reagoval na kritiku, že sa maďarská vláda podriaďuje Moskve.

slovakia

left justify in out

Šéf diplomacie pripomenul, že užšiu spoluprácu s Ruskom majú viaceré západoeurópske krajiny. Na vlaňajšom hospodárskom fóre v Petrohrade sa podľa jeho slov viac hovorilo po nemecky než po rusky, informovala agentúra MTI.

 

Kritika, ktorá sa objavila pri februárovej budapeštianskej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina, podľa Szijjártóa náhle utíchla, keď sa v utorok stretla v Soči s Putinom nemecká kancelárka Angela Merkelová.

 

Minister zopakoval svoje stanovisko, že Rusko v súčasnosti nepredstavuje žiadnu bezprostrednú bezpečnostnú hrozbu.

 

Na pondelňajšej protivládnej demonštrácii v Budapešti zorganizovanej novou stranou Momentum niekoľko tisíc ľudí deklarovalo, že Maďarsko patrí do Európy a nie Rusku. Kritizovali mimoriadne priateľstvo vlády premiéra Viktora Orbána s Ruskom, dostavbu blokov atómovej elektrárne v Paksi ruskou pomocou, obmedzovanie nezávislosti médií, korupciu, ale aj stav vzdelávania.

 

Pred sídlom ruského veľvyslanectva kričali: "Európa nie je Moskva!". Predseda strany Momentum András Fekete-Györ povedal, že Orbán chce nasmerovať Maďarsko k "zaostalej" Moskve namiesto bohatej Európy.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies