Maďarská centrálna banka poskytne komerčným bankám 3 miliardy eur

NETKY.SK • 24 September 2014, 13:16 • 2 min
Maďarská centrálna banka poskytne komerčným bankám 3 miliardy eur

BUDAPEŠŤ - Maďarská centrálna banka vyčlení zo svojich rezerv 3 mld. eur pre komerčné banky, ktoré musia odškodniť klientov za jednostranné zvyšovania úrokových sadzieb z úverov a iné náklady, ktoré im v minulosti účtovali neoprávnene.

slovakia

left justify in out

Centrálna banka o tom informovala v stredu. Finančným ústavom, ktoré musia previesť devízové úvery na forintové pôžičky, je centrálna banka pripravená poskytnúť ďalšie zdroje, pokiaľ to bude potrebné. Cieľom je, aby sa konverzia úverov v cudzej mene uskutočnila rýchlo a bez výrazných negatívnych dopadov na kurz forintu, uviedla banka vo vyhlásení. 

 

Maďarský parlament v júli schválil zákon, ktorý prikazuje bankám odškodniť klientov s úvermi v cudzích menách. Banky by mali následne do konca tohto roka previesť zostávajúce devízové úvery na pôžičky vo forintoch pri pevne stanovenom výmennom kurze. 

 

Rakúska skupina Erste Group Bank (Erste) v utorok informovala, že povinnosť kompenzovať maďarských klientov bude pre ňu v tomto roku znamenať náklady vo výške do 360 mil. eur. Konkurenčná rakúska skupina Raiffeisen Bank tento týždeň vyčíslila dopady maďarskej legislatívy ma 240 mil. eur. Spoločnosť zároveň varovala, že tento rok prvýkrát vo svojej histórii očakáva stratu, ktorá by sa mohla vyšplhať až na 500 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies