Maďari zrušia komunistickým pohlavárom a agentom príplatky k dôchodku

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 11:01 • 2 min
Maďari zrušia komunistickým pohlavárom a agentom príplatky k dôchodku

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda zruší príplatky k dôchodkom 109 bývalým komunistickým pohlavárom, ktorí zrejme boli agentmi vtedajšej tajnej služby, prípadne ich dedičom. Oznámil to v nedeľu štátny tajomník rezortu verejnej správy a justície Bence Rétvári.

slovakia

left justify in out

V relácii televízie Hír TV štátny tajomník povedal, že na ministerstve zriadili špeciálnu komisiu. Tá preverila zhruba 1000 ľudí, ktorí v komunistickom režime dostali štátne vyznamenanie a preto mali nárok na príplatok k dôchodku.

Na základe preverovania komisia rozhodla zrušiť príplatky vo výške 8000-16.000 forintov (27,53-55,06 €) osobám, ktoré zohrali úlohu pri búraní demokratického systému v období rokov 1945-49, pri potlačení revolúcie v roku 1956, alebo boli vysokými funkcionármi Maďarskej socialistickej robotníckej strany (MSZMP) či jej mládežníckej organizácie KISZ, prípadne pracovali v tajných službách.

"Počet tých, ktorých sa opatrenie bude týkať, ešte nie je konečný. Komisia ešte preveruje aj ďalšie príplatky k dôchodkom," dodal Rétvári.

Podľa jeho slov v nadchádzajúcich dňoch pošle ministerstvo uvedeným ľuďom oznámenie o zrušení príplatku, ktorý nebudú dostávať od augusta. Tieto príplatky dostávali na základe štátneho vyznamenania, je však zrejmé, že im ich udelili v súvislosti s ich činnosťou vo zväzku III/III vtedajších tajných služieb, konštatoval štátny tajomník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies