M. Sklenár na stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli: "Čelíme novým bezpečnostným výzvam, situácia na Ukrajine je však naďalej v centre našej pozornosti"

NETKY.SK • 12 Október 2023, 11:30 • 2 min
M. Sklenár na stretnutí ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli: "Čelíme novým bezpečnostným výzvam, situácia na Ukrajine je však naďalej v centre našej pozornosti"

BRUSEL - Minister obrany SR Martin Sklenár dnes vycestoval do Bruselu, kde sa zúčastnil na rokovaní ministrov obrany členských krajín NATO v sídle Aliancie. Tzv. ministeriál, ktorý potrvá do štvrtka, začal prvým formálnym rokovaním Rady NATO-Ukrajina na úrovni ministrov obrany od jej vzniku na summite vo Vilniuse v júli tohto roka.

slovakia

left justify in out

Ukrajinu na tomto stretnutí zastupoval minister obrany Rustom Umerov. Oficiálnemu začiatku stretnutia spojeneckých šéfov obrany predchádzalo už 16. stretnutie Koordinačnej skupiny pre podporu Ukrajiny (tzv. Ramsteinský formát) a to aj za účasti prezidenta Volodymyra Zelenského.

Počas rokovaní sa ministri zamerali na rozpracovanie línií podpory Ukrajiny v jej transformačnom procese smerujúcom k budúcemu členstvu v NATO. Jednoznačne vyjadrili nevyhnutnosť pokračovať v dohodnutých krokoch. „Sme svedkami nových bezpečnostných výziev – jednak v našom bezprostrednom susedstve a v posledných dňoch aj na Blízkom východe. Situácia na Ukrajine však z pochopiteľných dôvodov zostáva v centre našej pozornosti,“ uviedol minister Sklenár. Na rokovaniach predstavil aktuálne kroky Slovenska na podporu Ukrajiny na bilaterálnej či aliančnej úrovni, medzi ktoré patria napríklad intenzívne aktivity obranného priemyslu SR smerujúce k zvýšeniu výrobných kapacít produkcie delostreleckej munície, či pomoc v oblasti humanitárneho odmínovania.

Spojenci spolu s ich ukrajinskými náprotivkami prediskutovali aj ukrajinské plány reforiem v bezpečnostnom sektore, boji proti korupcii, v oblasti posilnenia transparentnosti, ako aj ďalšie reformné kroky, ktoré podmieňujú budúce členstvo Ukrajiny v NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: MO SR Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies