Donald Trump vyzval Američanov, aby sa dali zaočkovať proti osýpkam

NETKY.SK • 26 Apríl 2019, 16:52 • 2 min
Donald Trump vyzval Američanov, aby sa dali zaočkovať proti osýpkam

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v piatok vyzval občanov USA, aby sa dávali očkovať proti osýpkam. Počet ľudí nakazených týmto vírusom totiž v USA dosiahol najvyššie čísla od roku 2000, informovali agentúry AFP a AP.

slovakia

left justify in out

"Očkovanie je veľmi dôležité," povedal Trump novinárom v Bielom dome. "Každý by mal dostať dávku (vakcíny)," vyhlásil.

V Spojených štátoch od začiatku tohto roku zaznamenali už rekordných 695 prípadov tohto ochorenia.

 

Viaceré americké inštitúcie z oblasti verejného zdravia sa v dôsledku zvýšeného výskytu osýpok v USA usilujú zabrániť ďalšiemu šíreniu tohto vírusu a vzniku epidémie.

 

Viac ako 200 študentov a zamestnancov Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) a Kalifornskej štátnej univerzity (CSU) musí napríklad zostať v karanténe pre podozrenie, že by mohli byť nakazení osýpkami.

 

img

 

Vysoký počet prípadov osýpok zaznamenali najmä v radoch príslušníkov ultraortodoxnej židovskej komunity. Mnohí z nich totiž očkovanie odmietajú, píše agentúra AFP.

 

Za rozšírenie osýpok môže podľa agentúry AP vo veľkej miere dezinformačná kampaň, na základe ktorej rodičia odmietajú dávať očkovať svoje deti.

 

V minulosti sa Trump o účinnosti vakcín vyjadroval s nedôverou. V roku 2012 a 2014 na Twitteri niekoľkokrát mylne naznačil súvis očkovania s detským autizmom.

 

Spojené štáty zažívajú najhoršiu epidémiu od roku 1994

 

Len od začiatku roka 2019 evidovali v USA 695 nových prípadov osýpok. V roku 2000 bolo toto ochorenie pritom vyhlásené za oficiálne eliminované, nakoľko sa proti nemu podáva účinná vakcína. Situácia sa však mení a rodičia odmietavú svojej deti očkovať. Môže sa za to kampaň, ktorá navyše nebola založená na reálnych faktoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona