M. Lajčák: Sme pripravení aj na prípadný tvrdý brexit

NETKY.SK • 19 December 2018, 15:19 • 2 min
M. Lajčák: Sme pripravení aj na prípadný tvrdý brexit

BRATISLAVA - Nikto vo Veľkej Británii nevie, ako brexit dopadne. Na stole je niekoľko možností a hlavné sú tri: riadený brexit, neriadený brexit alebo ďalšie referendum. No žiadne z týchto opatrení nemá väčšinu. Novinárom túto informáciu poskytol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák po rokovaní vlády.

slovakia

left justify in out

Slovensko je však pripravené aj na tvrdý brexit, čo je momentálne najhorší scenár. Riadený odchod znamená, že od 30. marca Británia zostáva členom EÚ, ale nebude sa zúčastňovať na rokovaniach, teda nebude mať už svoj hlas a v krajine bude prebiehať prechodné obdobie. Prestanú existovať akékoľvek zmluvné vzťahy medzi Veľkou Britániou a EÚ, čo je veľmi zlá opcia, lebo budeme v právnom vákuu.

 

img

 

"Dosahy na slovenskú ekonomiku sú však v zásade zanedbateľné, postavenia našich občanov v Británii sa to nedotkne, o čom som bol ubezpečený," poznamenal Lajčák s tým, že otázka je, čo by bolo s našimi občanmi, ktorí by sa do Veľkej Británie rozhodli ísť po brexite.

 

Britská vláda vo včerajších hodinách oznámila, že začne v plnom rozsahu implementovať plány pre prípad odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie bez dohody. Vláda zároveň začne firmy a občanov vyzývať, aby sa pripravili na možnosť neriadeného brexitu.

 

img

Londýn, hlavné mesto Veľkej Británie

 

Británia má opustiť EÚ 29. marca 2019. Dohodu o podmienkach odchodu, ktorú vyrokovala britská premiérka Theresa Mayová so zvyšnými štátmi Únie, musí ešte schváliť parlament v Londýne. Hrozí však, že britskí poslanci návrh dohody napokon neschvália.

 

Premiérkina hovorkyňa v utorok zopakovala, "že prioritou vlády zostáva riadený brexit, čo je aj najpravdepodobnejší scenár. Zároveň však krajina začne naplno implementovať aj plány pre prípad brexitu bez dohody."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies