M. LAJČÁK: Skúsenosti Slovenska z reforiem môžu pomôcť aj rozvojovým krajinám

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 14:08 • 2 min
M. LAJČÁK: Skúsenosti Slovenska z reforiem môžu pomôcť aj rozvojovým krajinám

BRATISLAVA/ADDIS ABEBA - Skúsenosti Slovenska z reforiem v oblasti verejných financií a daní môžu pomôcť aj rozvojovým krajinám.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes v prejave na medzinárodnej konferencii OSN o financovaní rozvoja v etiópskej Addis Abebe podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Cieľom konferencie je nájsť nové možnosti financovania rozvojovej pomoci a udržateľného rozvoja.

 

"Slovensko plne vníma svoj diel zodpovednosti voči rozvojovému svetu. Preto sa aktívne zapájame do medzinárodných diskusií o tom, ako financovať rozvoj vo svete," uviedol Lajčák. Jedným z nástrojov je podľa neho okrem štandardnej rozvojovej pomoci aj podpora Slovenska zrušeniu ciel a prirážok na dovoz tovarov z najmenej rozvinutých krajín.

 

Šéf slovenskej diplomacie poukázal aj na zodpovednosť samotných krajín za ich ekonomický a sociálny rozvoj. Podčiarkol, že mobilizácia vlastných domácich zdrojov je dôležitým predpokladom na vyriešenie rozvojových výziev v národnom kontexte. Slovensko ponúka rozvojovým krajinám špecifický príspevok postavený na vlastných skúsenostiach ako bývalý príjemca a súčasný poskytovateľ rozvojovej pomoci.

 

"V našom transformačnom procese sme získali dobrú expertízu v oblasti finančnej decentralizácie a správe verejných financií. O tieto skúsenosti sa už teraz delíme s krajinami západného Balkánu a Východného partnerstva a sme pripravení ponúknuť ich aj ďalším partnerom. Rovnako môžeme poskytnúť naše skúsenosti z fiškálnej konsolidácie a boja proti daňovým únikom," zdôraznil Lajčák.

 

Pri riešení otázok financovania udržateľného rozvoja musí medzinárodné spoločenstvo podľa neho prichádzať s inovatívnymi spôsobmi na zabezpečenie zdrojov, vrátane zapojenia viacerých aktérov. "Oficiálnu rozvojovú pomoc musíme využiť na získavanie prostriedkov z viacerých zdrojov - medzinárodných i domácich, súkromných i verejných," doplnil minister. Významným stimulom rozvoja aj získavania financií na rozvoj je podľa Lajčáka aj demokracia, právny štát, fungujúce inštitúcie, bezpečnosť a činorodá občianska spoločnosť.

 

Lajčák sa počas konferencie bilaterálne stretol s viacerými partnermi. S predsedníčkou Komisie Africkej únie Nkosazanou Dlmaini Zumovou rokoval o vzťahoch medzi Európskou úniou a Africkou úniou. Vymenili si názory na to, ako môžu obe spoločenstvá čeliť globálnym problémom, ako sú migrácia, terorizmus a boj proti chudobe.

 

Venovali sa tiež reforme bezpečnostného sektora, čo je téma aktuálna práve pre africké krajiny, ktoré prechádzajú fázou rekonštrukcie po konfliktoch alebo transformácie v rámci modernizácie a demokratizácie svojich spoločností.

Minister hovoril o tejto téme aj s nastávajúcim predsedom Valného zhromaždenia OSN Mogensom Lykketoftom. S lichtenštajnskou ministerkou zahraničných vecí Aureliou Frickovou prediskutovali stav príprav ministerských návštev z oboch krajín a zamerali sa na aktuálne otázky medzinárodných vzťahov s akcentom na dianie v Afrike a prebrali aj problematiku Medzinárodného trestného súdu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies