M. LAJČÁK: Postoj prezidenta I. Gašparoviča k Ukajine ocenila EÚ aj USA

NETKY.SK • 14 Máj 2012, 06:48 • 2 min
M. LAJČÁK: Postoj prezidenta I. Gašparoviča k Ukajine ocenila EÚ aj USA

M. LAJČÁK Postoj prezidenta I.

slovakia

left justify in out

img

Postoj prezidenta SR Ivana Gašparoviča k vnútropolitickej situácii na Ukrajine "veľmi dobre" ohodnotila Európska únia aj USA. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to dnes uviedol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). Gašparovič podľa jeho slov v poslednom období telefonoval až trikrát s ukrajinským kolegom Viktorom Janukovyčom i poľským prezidentom Bronislawom Komorowskim, aby spoločne hovorili o väznenej ukrajinskej expremiérke Julii Tymošenkovej.
      "Prezident Ivan Gašparovič konal veľmi správne a veľmi zodpovedne, že s nimi komunikoval... Koordinovali svoje kroky a povedal, že je pripravený pricestovať na Ukrajinu (na neskôr zrušený summit v Jalte, pozn. TASR), ale za predpokladu, že sa zmení legislatíva, ktorá viedla k tomu, že Julia Tymošenková je vo väzení, a že sa jej umožní vycestovať do Nemecka. Toto je správanie štátnika," obhajoval prezidenta SR Lajčák. Postoj Gašparoviča podľa neho ocenili v Berlíne, Bruseli i Washingtone. 
      Naplánovaný summit na Ukrajine zrušili po tom, ako niekoľko hláv štátov pre väznenie Tymošenkovej vyhlásilo stretnutiu bojkot. Šéf slovenského rezortu diplomacie dnes povedal, že po zrušenom summite sa v súčasnosti žiadny iný v menšom zložení neplánuje. "Prezident Gašparovič bol pripravený veľmi otvorene s prezidentom Janukovyčom hovoriť a dokonca žiadať aj záruky," povedal Lajčák.
      Jeho predchodca Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS) sa však s postojom slovenského prezidenta k summitu nestotožnil. Gašparovič bol totiž jedným z mála, kto sa k bojkotu medzinárodného stretnutia nepripojil. "Je čas na to, aby sme Ukrajine dali najavo, že ak sa naozaj vážne chce uchádzať o vstup do EÚ, jej politika musí byť s EÚ kompatibilná," podčiarkol Dzurinda.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies