Ľudia vo Fergusone protestovali proti polícii, strieľalo sa

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 18:15 • 2 min
Ľudia vo Fergusone protestovali proti polícii, strieľalo sa

ERGUSON - Mesto Ferguson v americkom štáte Missouri čelilo v noci z utorka na stredu násilným nepokojom, ktoré sa rozpútali v reakcii na neobjasnené úmrtie mladého černocha Freddieho Graya pri policajnom zásahu v meste Baltimore v štáte Maryland.

slovakia

left justify in out

V meste, ktoré bolo vlani kolískou celonárodných protestov nasledujúcich po usmrtení iného černošského mladíka belošským policajtom, sa v utorok v noci zhromaždilo niekoľko desiatok ľudí. Výtržníci na námestí West Florissant podpálili niekoľko odpadkových košov a prenosných toaliet. Neskoro v noci boli vo Fergusone tiež postrelení dvaja ľudia, nie je však celkom zrejmé či k zraneniam došlo v súvislosti s protestom. V meste Dellwood v blízkosti Fergusonu bola zase v priebehu noci vyplienená čerpacia stanica. V samotnom Baltimore vyhlásili v utorok, po dvoch dňoch búrlivých protestov, zákaz nočného vychádzania, následkom čoho bola uplynulá noc v jeho uliciach pomerne pokojná.

 

Dvadsaťpäťročný Freddie Gray zomrel 19. apríla v dôsledku zranenia chrbtice, ktoré utŕžil pri zásahu polície. Tá tak opätovne čelí podozreniam z použitia neprimeranej sily voči Afroameričanom. Minulý rok vyvolalo obrovskú vlnu celonárodných protestov usmrtenie neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna v meste Ferguson v štáte Missouri, ktorého zastrelil belošský policajt. V súvislosti s Grayovym prípadom aktuálne prebieha vyšetrovanie, pričom suspendovaných bolo už šesť baltimorských policajtov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies