Ľudia najčastejšie platia kartou za jedlo a oblečenie

NETKY.SK • 16 Január 2014, 11:27 • 2 min
Ľudia najčastejšie platia kartou za jedlo a oblečenie

BRATISLAVA – Až tri štvrtiny majiteľov platobných kariet preferujú platenie kartou pred platením hotovosťou. U majiteľov bezkontaktných platobných kariet je taktiež obľúbená možnosť platiť v obchodoch kartou bez toho, aby museli zadávať PIN kód. Ukázal to najnovší prieskum Master Index, ktorý uskutočnila spoločnosti MasterCard.

slovakia

left justify in out

Ľudia pritom najčastejšie platia kartou za jedlo a oblečenie. Prieskum ukázal, že 43 % ľudí využíva kartu na platenie dvakrát až trikrát týždenne, 25 % ľudí platí kartou dokonca denne. Ako najčastejší tovar, za ktorý platia kartou, uvádzali respondenti prieskumu Master Index jedlo a oblečenie. Nasledujú platby na benzínových pumpách a nákupy na internete. Do budúcnosti prejavili respondenti najväčší záujem hradiť platobnou kartou poplatky u lekára, na poštách, vo verejných inštitúciách.

Medzi klientmi bánk taktiež rastie záujem o bezkontaktné platobné karty. Bezkontaktnú technológiu v súčasnosti kartové spoločnosti už neaplikujú len do štandardných kariet, ale aj do mobilného telefónu, hodiniek, či príveskov na kľúče. "Z výsledkov prieskumu vyplýva, že ľudia si veľmi dobre uvedomujú hlavné výhody bezkontaktného platenia, ktorými sú predovšetkým rýchlosť a bezpečnosť. Viac ako polovica držiteľov bezkontaktných platobných kariet oceňuje, že pri hodnotách do 20 eur nie je nutné zadávať PIN kód," približuje riaditeľ pre rozvoj mobilných platieb a inovácií spoločnosti MasterCard Europe pre Českú republiku a Slovensko Richard Walitza. Podľa jeho slov výhodou bezkontaktného platenia je pre držiteľov kariet aj to, že pri platení nedávajú kartu z ruky a majú ju neustále pod kontrolou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies