Ľudí alergických na peľ trápia jeho vysoké koncentrácie v ovzduší

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 12:47 • 2 min
Ľudí alergických na peľ trápia jeho vysoké koncentrácie v ovzduší

BANSKÁ BYSTRICA – Uplynulý týždeň sa niesol na väčšine územia Slovenska v znamení vysokých koncentrácií peľu v ovzduší. Polinotici, teda ľudia alergickí na peľ rastlín, to v týchto týždňoch nemajú jednoduché. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová, s každým pekným dňom bez zrážok pribúda kvitnúcich drevín a rastlín, pričom vysoké hladiny vo vzduchu aj naďalej majú spóry plesní.

slovakia

left justify in out

Peľová sezóna jelše a liesky v teplejších oblastiach Slovenska sa pomaly končí, ale na strednom a severnom Slovensku zaznamenali odborníci ešte vysoké hladiny ich peľu. „V ovzduší dominoval peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, zvýšili sa aj koncentrácie peľu topoľa. Peľ liesky dosahoval alergologicky významné koncentrácie už len na strednom a severnom Slovensku. Peľ jelše dosahoval vyššie denné hladiny na väčšine územia, najvyššie denné koncentrácie boli zachytené opäť v Banskej Bystrici, ale aj v Žiline, v Trnave a v Bratislave“, uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) na Slovensku. Oproti predchádzajúcemu týždňu nárastli denné koncentrácie peľu topoľa. Väčšina monitorovacích staníc zaznamenala aj peľ vŕby a brestu, či peľ hrabu a jaseňa. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium a dosahovali stredné až vysoké hladiny.

Podľa odborníkov situáciu bude polinotikom komplikovať ešte chvíľu peľ liesky transportovaný z chladných horských polôh s vysokou snehovou pokrývkou. Pokračovať bude aj peľová sezóna jelše, ktorá tiež prešla vrcholom najmä v teplejších oblastiach Slovenska, ale na strednom a východnom Slovensku je ešte predpoklad, že bude dosahovať alergologicky významné denné koncentrácie. Zvýšia sa denné koncentrácie peľu topoľa a vŕb. „Počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší. Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou a nočnými mrazmi,“ dodala Lafférsová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies