Lotyšsko už 20 rokov oficiálne slávi Deň pamiatky obrancov barikád

NETKY.SK • 18 Január 2017, 12:51 • 2 min
Lotyšsko už 20 rokov oficiálne slávi Deň pamiatky obrancov barikád

RIGA - Deň pamiatky obrancov barikád z roku 1991 si obyvatelia Rigy a celého Lotyšska pripomenú 20. januára. Tento deň je v krajine oficiálnym pamätným dňom a pripomína sa od roku 1997. Podujatia sa v hlavnom meste Riga začali minulý piatok a potrvajú do piatka tohto týždňa, informujú viaceré lotyšské médiá.

slovakia

left justify in out

Lotyši vnímajú okolnosti, ktoré sa následne stali Dňom pamiatky obrancov barikád z roku 1991, ako prejav vlastenectva v boji za obnovu nezávislosti. Udalosti z januára spred 26 rokov nastali v Rige po tom, ako lotyšský Sejm schválil Deklaráciu o obnove štátnej nezávislosti Lotyšskej republiky. V krajine nastalo dvojvládie: ešte stále fungovali všetky štruktúry Sovietskeho zväzu, ale parlament a vláda formovali paralelnú štruktúru Lotyšska.

 

V Rige sa 13. januára 1991 konal míting Národného frontu na podporu Najvyššieho sovietu a Rady ministrov nezávislého Lotyšska, na ktorom sa zúčastnili tisíce ľudí. Večer začali stavať barikády s cieľom chrániť budovu Najvyššieho sovietu, Lotyšskej televízie, mostov a ďalších strategických budov.

 

V nasledujúcich dňoch sa medzi proti sebe stojacimi silami - vernými ZSSR oproti novým tvoriacim sa štruktúram krajiny - začali strety. Večer 20. januára príslušníci rižského oddielu špeciálneho určenia OMON zaútočili na ministerstvo vnútra. Počas boja zomreli dvaja príslušníci ministerstva vnútra, režisér a dokumentarista Andris Slapiňš, na následky smrteľného zranenia 5. februára skonal kameraman Gvido Zvaigzne.

 

V jednej budove v Rige, kam si chodievali obrancovia barikád oddýchnuť, bolo zo zozbieraných historických materiálov v roku 2001 založené Múzeum barikád. Cieľom jeho činnosti je zbieranie, vyhodnocovanie, zachovávanie, skúmanie a popularizovanie materiálnych i duchovných svedectiev o udalostiach roku 1991.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies