LM: Arsenal chce proti obhajcovi revanš, trénerský debut Seedorfa

NETKY.SK • 18 Február 2014, 10:48 • 2 min
LM: Arsenal chce proti obhajcovi revanš, trénerský debut Seedorfa

BRATISLAVA - Obhajca titulu vo futbalovej Lige majstrov 2013/2014 Bayern Mníchov vstúpi v stredu do vyraďovacej fázy súťaže na ihrisku Arsenalu Londýn v repríze osemfinále z minulej sezóny. V druhom stredajšom súboji úvodného osemfinále sa španielske Atletico Madrid predstaví na štadióne Giuseppe Meazzu, kde ho vyzve AC Miláno v trénerskom debute Holanďana Clarence Seedorfa v súťaži, v ktorej bol taký úspešný ako hráč.

slovakia

left justify in out

Francúz na lavičke "Gunners" Arsene Wenger má šancu ukázať, či sa dokázal poučiť z minuloročnej lekcie. Arsenal vtedy doma najprv prehral 1:3, ale odvetu v Bavorsku vyhral 2:0 a vyradil ho len väčší počet gólov inkasovaných doma. Arsenal vypadol v troch osemfinále LM za sebou, teraz má štvrtý pokus o prienik do elitnej osmičky. Ich súper však pod vedením španielskeho trénera Pepa Guardiolu v tejto sezóne nemilosrdne ničí súperov a tak zápas na Emirates Stadium aj odveta 11. marca v mníchovskej Allianz Arene sľubujú špičkový európsky futbal. Arsenal si v tejto sezóne v Premier League počína nad očakávanie, dlho bol lídrom, momentálne z druhého miesta stráca bod na Chelsea. Proti Nemcom ide povzbudený výhrou 2:1 v FA Cupe nad FC Liverpool, ktorý ho nedávno v lige znemožnil výpraskom 1:5. Wengerovi budú chýbať suspendovaný Mikel Arteta a zranení Kim Källström, Aaron Ramsey a Theo Walcott, do zostavy sa po zdravotných problémoch vracajú Jack Wilshere, Bacary Sagna, Kieran Gibbs a Santi Cazorla, Rosického nechal naposledy Wenger odpočinúť si.

"Aby sme postúpili, musíme odohrať dva perfektné zápasy z našej strany. Už vieme, že ich môžeme zdolať, takže mentálne sme v lepšej kondícii ako minulý rok. Až príliš sme z nich mali v minulom prvom zápase rešpekt, takže sme im to uľahčili. No už sme sa poučili z tej lekcie a budeme si počínať lepšie. Máme ďalšiu šancu zdolať šampióna a dosiahnuť niečo výnimočné v tejto sezóne. To nie je Manchester City alebo Chelsea v Premier League, toto je obhajca Bayern Mníchov v Lige majstrov," povedal nemecký stredopoliar "kanonierov" Per Mertesacker.

      

Bayern v generálke v Bundeslige prevalcoval Freiburg 4:0, ale stratil zraneného švajčiarskeho stredopoliara Xherdana Shaqiriho, ktorý do siete "Guédéovcov" strelil dva góly, ale potom si natiahol zadný stehenný sval a musel striedať. Guardiolovi bude chýbať aj zranený Francúz Franck Ribéry. Kouč Bavorov nechal odpočívať cez víkend Jerome Boatenga, Davida Alabu, Thiaga aj Maria Götzeho. Nemecký majster v lige ťahá sériu 13 víťazných zápasov, resp. rekordnú sériu 46 duelov bez prehry. V LM prehral v tejto sezóne len s Manchestrom City doma v poslednom zápase základnej skupiny, keď už mal postup istý.
      

Kapitán Bayernu Philipp Lahm je pred prvým súbojom opatrný. "Ten zápas doma je pre nás varovaním. V Londýne sme boli dobrí, mysleli sme si potom, že sa nám doma nič nemôže stať. Potom sme zrazu prehrávali 0:2 a ešte niekoľko minút zostávalo, čo ukazuje, že v Lige majstrov sa veci udejú veľmi rýchlo. Musíme to mať na zreteli, musíme to mať v našich hlavách," povedal Lahm, ktorého vyzve aj trio krajanov v drese súpera Mertesacker, Mesut Özil a Lukas Podolski: "Zlepšili sa ako tím, bojujú o titul, majú väčšiu sebadôveru, tím majú vybalancovaný. Vždy hrajú ten svoj Arsenal štýl, držia loptu, dávajú si krátke prihrávky a majú viacero dobrých individualít," dodal Lahm.
      

Kouč "rossoneri" Seedorf je jediný hráč v dejinách LM, ktorý ju vyhral s troma klubmi (Ajax Amsterdam 1995, Real Madrid 1998 a AC Miláno 2003 a 2007). Teraz však nebude 37-ročný Holanďan na ihrisku, ale na lavičke ako kouč debutujúci v LM. Sedemnásobný európsky šampión sa v Serii A, na rozdiel od Atletica v La Lige, trápi, je deviaty a na lídra a obhajcu Juventus, ktorý však v LM už vypadol, stráca neuveriteľných 31 bodov po 24. kolách. V osemfinálových súbojoch s mužstvom trénerského kolegu Diega Simeoneho z Argentíny, vidí Seedorf šancu vylepšiť renomé Milána. "Zápas s Atleticom bude skvelou príležitosťou urobiť veľký krok vpred. Budeme hrať našu hru a pridáme aj niečo extra ako to v Lige majstrov robíme vždy. Som presvedčený, že štadión bude vypredaný tak ako za starých čias v skvelej atmosfére. Fanúšikovia a domáce prostredie dodajú hráčom to, čo potrebujú," povedal Seedorf po víťaznej ligovej generálke doma s Bolognou (1:0). Chýbať mu budú suspendovaní Riccardo Montolivo a Sulley Muntari.
      

"Za čias 43-ročného Simeoneho hrá Atletico kompaktný futbal, ktorý sa podobá na štýl talianskych alebo argentínskych mužstiev," povedal bývalý taliansky reprezentant a hráč AC Demetrio Albertini. Simeone hrával za Inter Miláno aj Lazio, takže taliansky futbal pozná dokonale. Atletico v tejto sezóne LM ešte neprehralo, má bilanciu 5 výhier a jednu remízu, v pohárovej Európe v štyroch posledných zápasoch vonku neprehralo. Španielsky tím je v tabuľke La Ligy tretí o skóre za vedúcim obhajcom z FC Barcelona a rivalom Realom Madrid. Minulý týždeň prehral v lige prekvapujúco s Almeriou a Real ho vyradil aj v Španielskom pohári, cez víkend v ligovej generálke ale už vyhral doma nad Valladolidom 3:0. "Máme teraz veľmi konkurencie schopný tím. Keď som proti Valladolidu chcel, aby sme držali loptu, poslal som tam z lavičky Diega, ktorý to vie a uľahčil nám zápas," povedal Simeone. Odveta na štadióne Vicente Calderona je na programe 11. marca. 

1. zápasy osemfinále LM 2013/2014, utorok 19. februára (20.45 SEČ):
Arsenal Londýn - Bayern Mníchov
rozhoduje: Nicola Rizzoli (Tal.)
      
AC Miláno - Atletico Madrid
rozhoduje: Pedro Proença (Port.)
/odvety sú na programe 11. marca/





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies