Literárny festival J. Smreka ponúkne večery poézie, semináre i diskusie

NETKY.SK • 5 September 2011, 14:25 • 2 min
Literárny festival J. Smreka ponúkne večery poézie, semináre i diskusie

Literárny festival J. Smreka ponúkne večery poézie, semináre i diskusie

slovakia

left justify in out

img

Dnes popoludní sa začína v Bratislave Medzinárodný literárny festival Jána Smreka 2011. Už jedenásty ročník tohto podujatia ponúkne počas štyroch dní literárne večery poézie, odborné semináre a diskusie. Okrem Bratislavy sa podujatia uskutočnia aj v Skalici, Pezinku a Trnave. TASR informoval riaditeľ festivalu Milan Richter.
      Súčasťou podujatia je odovzdanie Ceny Jána Smreka 2011, ktoré sa uskutoční v pondelok 5. septembra v Mozartovej sieni Rakúskeho veľvyslanectva na Slovensku. Porota udelila tohtoročnú cenu dvom českým básnikom za ich celoživotné básnické dielo, s prihliadnutím na ich tvorivé aktivity pri šírení slovenskej literatúry v Českej republike, Jane Štroblovej a Jiřímu Žáčkovi. Obidvaja básnici sa svojou tvorbou zapísali do dejín českej literatúry ako obnovovatelia tradície drsného i spevavého verša v modernej poézii, tragiky i triumfu života, ako tvorcovia nezabudnuteľných básní, metafor a obrazov.
      Medzinárodný literárny festival Jána Smreka je najväčšou prehliadkou zahraničných básnikov, prozaikov i dramatikov na Slovensku. Okrem tradičných autorských čítaní, na ktorých vystúpia okrem domácich aj dvanásti zahraniční autori z Japonska, Nórska, Rakúska, Rumunska či Švédska. Milovníkom dobrej literatúry je určený seminár o poézii písanej ženou či večer japonskej poézie a hudby Poetry concert.
      Cenu Jána Smreka ako prejav uznania veľkým svetovým básnikom udeľuje od roku 1998 Občianske združenie Svetový kongres básnikov. Jej laureátmi sa stali aj Tomas Tranströmer, Ludvík Kundera, Tuvia Rübner, Gennadij Ajgi, Reiner Kunze, Friederike Mayröckerová, Knut Odegard, Pia Tafdrupová či Matej Matevski.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies