Lídri Kosova, Albánska a Bosny sa napokon nestretnú

NETKY.SK • 1 November 2014, 09:33 • 2 min
Lídri Kosova, Albánska a Bosny sa napokon nestretnú

BELEHRAD - V srbskej metropole sa v sobotu mali zísť lídri krajín Západného Balkánu, ktorí majú medzi sebou často napäté vzťahy.

slovakia

left justify in out

Malo sa tak udiať na pôde Trilaterálnej komisie, západnej mimovládnej organizácie organizujúcej diskusie medzi expertmi, zástupcami občianskeho sektora a politikmi. Pozvánku do Belehradu však na poslednú chvíľu odmietol prezident Albánska Edi Rama ako aj kosovská prezidentka Atifete Jahjagová.

 

Rama pozvánku neprijal po incidente na futbalovom zápase medzi Srbskom a Albánskom zo 14. októbra, počas ktorého vypukli medzi fanúšikmi oboch táborov násilné strety. Prezident Albánska po dohode so svojím srbským náprotivkom Tomislavom Nikoličom odložil aj bilaterálnu schôdzku pôvodne naplánovanú na 23. októbra. Tá by sa teraz mala uskutočniť 10. novembra. Pôjde pritom o prvú návštevu albánskeho lídra v Srbsku za posledných 68 rokov. Obe krajiny majú napäté vzťahy najmä v súvislosti s Kosovom. 

 

Kosovská prezidentka účasť na belehradskej konferencii oficiálne zrušila len vo štvrtok dva dni pred plánovaným podujatím. Dôvodom je politická kríza v krajine, ktorá nemá ani päť mesiacov po voľbách riadnu vládu. Ak by Jahjagová prišla do Belehradu, urobila by tak ako prvá kosovská prezidentka od vyhlásenia nezávislosti bývalej juhosrbskej provincie z roku 2008. Pozvánku na podujatie neprijal ani líder predsedníctva Bosny Bakir Izetbegovič. Belehradské fórum tak budú zastupovať len predstavitelia krajín Západného Balkánu, ktorých obyvateľstvo sa prevažne hlási k pravoslávnemu kresťanstvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies