Lídri Japonska a USA nediskutovali o vojenskej akcii proti Severnej Kórei

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 10:20 • 2 min
Lídri Japonska a USA nediskutovali o vojenskej akcii proti Severnej Kórei

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe a americký prezident Donald Trump v dnešnom 50-minútovom telefonáte nediskutovali o podniknutí vojenskej akcie proti Severnej Kórei. Novinárov o tom informoval hovorca japonskej vlády Kóiči Hagiuda.

slovakia

left justify in out

Obaja lídri nediskutovali ani o tom, čo by už predstavovalo prekročenie "červenej čiary" zo strany Pchjongjangu.

 

Severná Kórea (KĽDR) v piatok 28. júla oznámila, že uskutočnila ďalší, už druhý úspešný test medzikontinentálnej balistickej strely, čo je dôkazom schopnosti izolovaného stalinistického štátu zasiahnuť pevninu Spojených štátov a americké veľkomestá, pripomenula tlačová agentúra Reuters.

 

Abe a Trump sa v telefonáte zhodli, že Severnú Kóreu vnímajú ako "závažnú a silnejúcu priamu hrozbu" pre Spojené štáty, Japonsko, Južnú Kóreu a ďalšie bližšie aj vzdialenejšie krajiny, vyjadril sa k diskusii oboch lídrov Biely dom.

 

Počas telefonického rozhovoru sa Abe i Trump zaviazali, že budú zvyšovať ekonomický a diplomatický tlak na Pchjongjang a "presviedčať ostatné štáty, aby sa k nim pridali".

 

Prezident Trump takisto znovu ubezpečil Abeho, že USA sú odhodlané brániť Japonsko a Južnú Kóreu pred akýmkoľvek útokom. Vo vyhlásení Bieleho domu sa tiež nachádzala zmienka, že USA využijú "celý rozsah svojich možností".

 

Lídri sa zhodli, že obe krajiny musia podniknúť nové kroky zamerané na vyriešenie severokórejských jadrových a raketových hrozieb.

 

"Úplne súhlasím s prezidentom Trumpom a jeho názorom, že musíme podniknúť ďalšiu akciu," povedal dnes Abe novinárom po telefonáte.

 

 

Komunistický štát úspešne otestoval svoju prvú medzikontinentálnu balistickú strelu 4. júla, a to napriek medzinárodnému odsúdeniu a výzvam na dialóg.

 

 

Po spomínaných dvoch severokórejských testoch USA v nedeľu demonštrovali Pchjongjangu svoju silu a vyslali na prelet nad Kórejským polostrovom dva bombardéry. Pripojili sa k japonským a juhokórejským stíhačkám a spolu s nimi uskutočnili desaťhodinovú misiu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies