Lídri EÚ chcú od Mayovej dátum začatia rokovaní o odchode Británie z únie

NETKY.SK • 14 Júl 2016, 16:18 • 2 min
Lídri EÚ chcú od Mayovej dátum začatia rokovaní o odchode Británie z únie

BRUSEL - Európska únia chce čo najrýchlejšie začať rokovania s Britániou, ktorá má od stredy novú premiérku Theresu Mayovú. Najvyšší lídri inštitúcií EÚ krátko po jej nástupe do funkcie oznámili, že očakávajú "rýchlu reakciu" Londýna ohľadom rokovaní o brexite. Nový britský minister financií Philip Hammond však dnes uviedol, že Británia sa ešte nerozhodla, kedy aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker po nástupe Mayovej do novej funkcie v krátkom stanovisku na svojom účte na Twitteri uviedol, že brexit vytvoril novú situáciu, na ktorú musia Spojené kráľovstvo a EÚ čo najskôr reagovať. "Teším sa na oznámenie vašich zámerov na túto tému," uviedol Juncker.

 

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa rovnako na novú vládu v Londýne obrátil s výzvou na prejavenie "usilovnosti". "Otázka lídrov už bola vyriešená, teraz očakávam, že začneme rýchlo pracovať na obnovení stability," uviedol Schulz. Šéf europarlamentu patrí medzi zástancov čo najrýchlejších rokovaní o podobe odchodu Británie z EÚ.

 

K vyhláseniam sa pridal aj predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý chce s novou britskou premiérkou nadviazať "plodné pracovné vzťahy" a ktorý vyjadril nádej, že ju čo najskôr privíta v Bruseli.

 

Podľa tlačovej agentúry Belga v rovnakom duchu vystupujú aj národní lídri krajín EÚ. Francúzsky prezident Francois Hollande počas telefonického rozhovoru s Mayovou vyjadril očakávanie, že rokovania o odchode Británie z EÚ začnú čo najskôr. Belgický premiér Charles Michel pre domáce médiá uviedol, že EÚ si nemôže dovoliť "dlhé obdobie neistoty" a že je v záujme oboch strán, EÚ aj Británie, objasniť novovzniknutú situáciu.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa chce s Mayovou osobne stretnúť (pre Merkelovú to bude líder s číslom 500), oznámila, že je aj naďalej potrebné usilovať sa s Britániou o "osvedčené priateľské vzťahy".

 

Británia sa však neponáhľa s "rozvodovým procesom". Tlačová agentúra Reuters citovala slová doterajšieho šéfa britskej diplomacie a nového ministra financií Philipa Hammonda, ktorý dnes povedal, že Británia ešte nerozhodla o tom, kedy aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, aby tak umožnila oficiálny proces odchodu krajiny z EÚ.

 

Hammond na otázku rozhlasovej stanice LBC, či nová vláda aktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy ešte do konca roka, uviedol, že najskôr treba počkať na ukončenie procesu vytvárania novej vlády a keď budú všetci členovia kabinetu vymenovaní, nový tím "si sadne a začne diskusie o stratégii rokovaní" s EÚ.

 

Hammond priznal, že rozhodnutie voličov zahlasovať za brexit predpokladá aj to, že Británia opustí jednotný trh EÚ, pričom Londýn bude musieť vyrokovať novú dohodu o prístupe na európsky trh, už len v postavení "blízkych susedov a obchodných partnerov".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies