Liberalizovať trh staníc STK A EK, môže mať negatívny dopad na bezpečnosť na cestách

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 12:55 • 2 min
Liberalizovať trh staníc STK A EK, môže mať negatívny dopad na bezpečnosť na cestách

BRATISLAVA - Uvoľnenie trhu staníc technických a emisných kontrol ohrozí bezpečnosť na cestách a trh zaplavia nespôsobilé autá.

slovakia

left justify in out

Prinesie to schválenie novely zákona, ktorá dereguluje trh so stanicami STK z dielne ministerstva dopravy. Novela je v súčasnosti v legislatívnom procese po medzirezortnom pripomienkovom konaní. Uviedli to dnes v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia Národnej asociácie staníc technickej kontroly (NA STK).

 

Podľa ich slov návrh liberalizácie vznikol narýchlo bez širšej diskusie s odbornou verejnosťou a úplne ignoruje zahraničné skúsenosti. Rezort dopravy totiž novelou plánuje uvoľniť trh technických a emisných kontrol vozidiel, ktorej výsledkom má byť vyšší počet poskytovateľov STK. Pritom už dnes nie je zo strany štátu dostatočne zabezpečená kontrola nad niektorými prevádzkovateľmi STK a na cesty sa dostávajú aj autá, ktoré by mali byť vyhlásené za nespôsobilé.

 

Navyše zákon nereflektuje ani najnovšie trendy v digitalizácii štátu. "Neustále sa stretávame s nesprávnym vnímaním kontrol v očiach verejnosti. Cieľom prevádzkovateľov STK nie je znepríjemňovať životy motoristom, ale naopak, zastrešiť posúdenie stavu vozidla nezávislou autoritou v záujme bezpečnosti, resp. nízkej nehodovosti. Nekontrolovaným rastom ďalších staníc STK môže utrpieť bezpečnosť cestnej premávky a vzniká riziko, že po cestách bude jazdiť ešte viac áut, ktoré by za žiadnych okolností kontrolou prejsť nemali," povedal Miroslav Kobrtek, predseda NA STK.

 

Ako ďalej uviedol, na Slovensku je v súčasnosti v prevádzke samostatných 140 staníc STK. Keďže tie boli podľa údajov za rok 2015 vyťažené len na 46 %, vláda rieši neexistujúci problém zlej dostupnosti služieb pre motoristov. Podľa navrhovaných zmien budú niektoré kategórie vozidiel pristupovať k technickej kontrole po dlhšom čase ako dnes, alebo ju nebudú musieť absolvovať vôbec. Aj tieto kroky povedú k situácii, že existujúce stanice STK budú mať podstatne menej práce.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies